Bianco del Veneto

Z winami jest trochę jak ze współczesną modą – każdy znajdzie coś dla siebie.

Publikacja: 20.08.2015 19:45

Bianco del Veneto

Foto: Rzeczpospolita

Istnieje kanon ponadczasowej elegancji oraz wypuszczane co roku nowinki, spośród których kilka zawsze się przyjmuje, a inne odejdą w zapomnienie. Jednak myślę, że tak jak wielbiciele konserwatywnych marynarek rodem z Savile Row powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na ekscentryczny sezonowy dodatek w postaci wyrazistej poszetki lub chociażby nowego sposobu jej ułożenia, tak aspirujący winni entuzjaści muszą się orientować w nowościach. Tym bardziej że producenci dwoją się i troją, by uatrakcyjnić swoje wyroby zarówno pod względem smaku, jak i opakowania.

O ile jednak ciekawostki spod znaku świecących w ciemności etykietek czy dietetycznego wina nie do końca mnie pociągają, o tyle zawsze chętnie próbuję nowych propozycji, za którymi stoi nie tyle marketing, ile ręka doświadczonego winiarza.

Tak jest w przypadku Bianco del Veneto IGT Appassilento. To wino z włoskiego regionu Valpolicella, rozsławionego przede wszystkim przez trunki produkowane ze specjalnie podsuszanych winogron – słodkie recioto oraz wspaniałe wytrawne amarone. Jak mówi jego producent, doświadczona i poważna firma Farina, co roku zarówno testuje się u nich technologiczne nowinki, jak i eksperymentuje z czasem oraz warunkami, w jakich fermentują winogrona. Appassilento powstało właśnie w wyniku takich kilkuletnich wysiłków. Owoce po zgnieceniu, pozostają jeszcze w kontakcie z winogronowymi skórkami przez dobę, maksymalnie dwie, ale w niskiej temperaturze. Właściwa fermentacja zaczyna się dopiero na kolejnym etapie. Producent zaznacza, że cały proces winifikacji trwa trzykrotnie dłużej niż normalnie, dzięki czemu wino nabiera wyjątkowej krągłości i harmonii.

Wydaje mi się, że w Farinie stworzono nowe białe wytrawne wino eleganckie i o atrakcyjnym głębokim smaku, akurat na miarę współczesnego, wymagającego przecież winnego entuzjasty. Powinni go spróbować ci, którzy lubią poszerzać horyzonty swoich upodobań oraz wiedzy w ogóle. Już przecież Federico Fellini powiedział, że doświadczenie zdobywa się zwykle tam, gdzie szuka się zupełnie czego innego.

Na koniec warto wspomnieć o osobie tak zwanego konsultanta winnego i jego roli w dzisiejszym kształtowaniu finalnej zawartości butelek. To ktoś, kto w przypadku wielu, acz nie wszystkich, dzisiejszych win dzięki swojej wiedzy, talentowi, doświadczeniu i szóstemu winnemu zmysłowi potrafi ukierunkować (nawet skądinąd zdolnego) winiarza. Postawić kropkę nad i. Korzystają z ich usług zarówno młode, aspirujące winnice, jak i te o długich i solidnie zapuszczonych już korzeniach. Ambitni producenci chcący przebojem wedrzeć się do światowej elity, jak i ci, którzy już do niej należą.

Słono opłacani najlepsi i najmodniejsi konsultanci podróżują po całym świecie, od Europy przez Armenię po Chiny, od Ameryki po Nową Zelandię. Są wśród nich prawdziwe gwiazdy, wręcz celebryci, jak na przykład kontrowersyjny Michel Rolland, ale są i tacy, którzy dyskretnie pozostają w cieniu. Dokładne listy klientów to często słodka tajemnica obu stron. Niektórzy konsultanci mają pewne charakterystyczne rysy, które nadają „swoim" winom. Oczywiście ze strony krytyków padają wówczas zarzuty, że przyczyniają się tym samym do globalnej standaryzacji wina. Ci pierwsi odpowiadają, że to dopiero oni potrafią wydobyć wszystkie niuanse terroir i możliwości szczepów i że to dzięki nim zaistniało wiele win. Ale cóż, nie można wszystkim dogodzić. Najważniejsze, że za stosunkowo niewielkie pieniądze możemy spróbować dobrej jakości trunku w postaci Bianco del Veneto IGT Appassilento.

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Istnieje kanon ponadczasowej elegancji oraz wypuszczane co roku nowinki, spośród których kilka zawsze się przyjmuje, a inne odejdą w zapomnienie. Jednak myślę, że tak jak wielbiciele konserwatywnych marynarek rodem z Savile Row powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na ekscentryczny sezonowy dodatek w postaci wyrazistej poszetki lub chociażby nowego sposobu jej ułożenia, tak aspirujący winni entuzjaści muszą się orientować w nowościach. Tym bardziej że producenci dwoją się i troją, by uatrakcyjnić swoje wyroby zarówno pod względem smaku, jak i opakowania.

Pozostało 85% artykułu
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"