danie główne 48 zł
deser 22 zł
- Delight, Łódź
Szef kuchni Mirosław Jabłoński
Droga zawodowa Mirosława Jabłońskiego wiodła m.in. przez warszawską restaurację Belvedere oraz (również warszawski) hotel Sheraton i kielecki Kongresowy. Jego kuchnia to ciekawe autorskie fusion: Jabłoński czerpie garściami zarówno z tradycji polskiej, jak i obcej, pochodzącej z różnych stron świata.
Restauracja mieści się w hotelu Andel's, w budynku dawnej przędzalni Izraela Poznańskiego, w C. H. Manufaktura. Wystrój jest loftowo-industrialny, ale niepozbawiony ciepła. Na talerzach przede wszystkim świeżo i sezonowo. Część potraw to hołd dla aktualnej „gwiazdy sezonu". Czasem jest ich kilka, zdarza się też, że – co charakterystyczne dla stylu gotowania tutejszego szefa – są one ze sobą zestawione w nietypowy sposób. Tak powstała na przykład zupa krem z białych szparagów z truskawkami – na pierwszy rzut oka „dziwadło", lecz tak naprawdę nie tylko ciekawa i ładna, ale też po prostu smaczna kompozycja. Obsługę Delight ma profesjonalną i pełną ciepła – kelnerzy i kelnerki chętnie opiekują się gośćmi. Jednocześnie widać, że dumni są z tego, co podają i w jakim entourage'u się to odbywa. Miejsce dobrze nadaje się zarówno na biznesowy lunch, jak i na romantyczną kolację.
PSST! Warto zwrócić uwagę na ciekawą kartę z rybami i owocami morza. Wyborna jest polędwica z dorsza w sosie tymiankowym i przegrzebki.
13/20
Międzynarodowa/Elegancka
ul. Ogrodowa 17
91-065 Łódź
tel. 42 279 16 22
www.vi-hotels.com
Czynne
codziennie 17.00–22.00
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 30 zł
danie główne 70 zł
deser 15 zł
- Sfera by Krauzowicz, Toruń
Szef kuchni Sebastian Krauzowicz
Sebastian Krauzowicz uczestniczył w wielu krajowych i międzynarodowych konkursach. Zdobył m.in. brązowy medal podczas Kulinarnego Pucharu Świata na targach Expogast w Luksemburgu w 2010 roku.
Talent szefa przejawia się zwłaszcza w próbach zestawiania różnych, czasem z pozoru banalnych składników, by stworzyć nową kulinarną wartość.
Wystrój restauracji jest designerski. Dużą, wysoką salę o wielkich oknach wyposażono w ciemne stoły z białymi obrusami. Ciekawa jest czarna ściana z wymalowanymi na niej konturami zwierząt. W ogrodzie stoi mała szklarnia, z której pochodzi część używanych w kuchni warzyw i ziół. Po posiłku, a nawet w oczekiwaniu na kolejne danie, można tam podejść i obejrzeć, z czego korzysta szef kuchni.
Smakując potrawy w Sferze, warto na chwilę zamknąć oczy i w poszukiwaniu nowych doznań skupić się wyłącznie na aromatach i smakach. Wśród mięs znajdziemy świetną jagnięcinę z burakami, miodem i piernikiem. Wcześniej należy poprosić o przegrzebki z rabarbarem, jeżynami i białą czekoladą albo tuńczyka z ośmiornicą, yuzu, mango i kolendrą. Obsługa profesjonalna: wie, co jest na talerzu, i potrafi zarekomendować dania, dobierając je do upodobań gości.
PSST! Restauracja bierze udział w dorocznej akcji „Gęsina na św. Marcina". Jeśli tam będziecie, sprawdźcie, jakie gęsie potrawy są aktualnie w karcie.
13,5/20
Nowatorska/Elegancka
Bulwar Filadelfijski 11
87-100 Toruń
tel. 56 611 57 59
www.restauracjasfera.com
Czynne
pon. –czw. 12.00–22.00
pt. –sob. 13.00–23.00
niedz. 12.00–22.00
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 30 zł
danie główne 65 zł
deser 26 zł
- Winosfera, Warszawa
Szef kuchni Jakub Adamczyk
Kuba Adamczyk doświadczenie zdobywał w znakomitej The Square Restaurant w ekskluzywnej londyńskiej dzielnicy Mayfair. Pracował też w warszawskim Amber Roomie. Winosfera nadaje się na biznesowe spotkanie, a także romantyczne rendez-vous. Mieści się w starym pofabrycznym budynku na Woli. Postindustrialne wnętrze z wyeksponowanymi ceglanymi ścianami i popielatym tynkiem ocieplają pikowane kanapy i drewniana podłoga. Lokal jest duży, lecz dzięki podziałowi na kilka segmentów nie przytłacza ogromem. Kuchnia ma charakter otwarty i znajduje się nieco wyżej niż sala. Potrawy są skomponowane ze znanych produktów, ale ich połączenia smakowe są zupełnie niespodziewane. Skosztujemy tu m.in. świetnej terriny z ozorków cielęcych z ostrygą, grasicą i sosem tatarskim. Z głównych dań polecamy delikatny pieczony zad jagnięcy z topinamburem i maderowym sosem albo sezonowaną polędwicę wołową z pieczarkami portobello i salsefią. Prezentacja dań jest wysmakowana, bez przeładowania ani przesadnego minimalizmu. Obsługa zjawia się, gdy trzeba; potrafi opowiedzieć o potrawach i ich składnikach, a także o winach. Można skorzystać z pomocy sommeliera, zwłaszcza że trunków jest tutaj około 350.
PSST! Fondant z ciemnej czekolady z musem z kasztanów i lodami orzechowymi to jeden z najlepszych deserów w Warszawie.
14,5/20
Międzynarodowa/Biznesowa
ul. Chłodna 31
00-867 Warszawa
tel. 22 526 25 00
www.winosfera.pl
Czynne
pon. –sob. 12.00–23.00
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 30 zł
danie główne 80 zł
deser 24 zł
- ZaKładka, Kraków
Szef kuchni Rafał Targosz
Rafał Targosz to jeden z najbardziej utytułowanych szefów Krakowa. Od wielu lat związany z kuchnią francuską, zarówno poprzez pracę w krakowskich restauracjach pod okiem francuskich szefów, jak i staże, odbywane głównie we Francji. Członek polskiej ekipy startującej w prestiżowych międzynarodowych konkursach gastronomicznych oraz juror konkursów organizowanych w Polsce.
ZaKładka wzięła nazwę od lokalizacji – mieści się tuż przy zejściu z Kładki Ojca Bernatka łączącej Kazimierz z Podgórzem w starej, z wdziękiem odrestaurowanej kamienicy. Restauracja jest przestronna i urządzona z dbałością o detale.
Rafał Targosz prezentuje tu autorskie pomysły, wpisujące się w nowoczesny nurt kuchni francuskiej. Warto spróbować aromatycznych muli zapieczonych w maśle czosnkowym. Należy też rzucić okiem na menu sezonowe, wypisane kredą na tablicy przy barze. To tu trafiają się perełki jak sałatka ze wstążek cukinii ze szparagami, truskawkami i rzodkiewką. Karta win jest bogata i ciekawa. Dominują francuskie i włoskie, ale są też ze Słowenii, Izraela czy Urugwaju. Chcąc wypić coś francuskiego, o ile nie skłonimy się w kierunku wina domowego, należy głębiej sięgnąć do portfela.
PSST! Właściciele ZaKładki mają też własną winnicę. Wina z Witanowic można degustować na miejscu, także na kieliszki.
13/20
Francuska/Biznesowa
ul. Józefińska 2
30-529 Kraków
tel. 12 442 74 42
www.zakladkabistro.pl
Czynne
pon. 17.00–23.00
wt. –czw. 12.00–23.00
pt. –sob. 12.00–24.00
niedz. 12.00–22.00
Płatność kartą
Visa MC
Średnie ceny
przystawka 25 zł
danie główne 39 zł
deser 17 zł