Reklama
Rozwiń

Redaktor naczelna polskiej edycji „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau o trendach w gastronomii

– Goście dziś nie tyle idą do restauracji, co na menu przygotowane przez konkretnego szefa – mówi redaktor naczelna polskiej edycji „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau

Aktualizacja: 24.11.2016 20:03 Publikacja: 24.11.2016 17:37

Justyna Adamczyk publikuje kulinarne felietony również w „Rzeczpospolitej”

Justyna Adamczyk publikuje kulinarne felietony również w „Rzeczpospolitej”

Foto: materiały prasowe

Rzeczpospolita: Trawestujac kwestię z „Wesela": „Cóż tam, panie, w polityce? " – pytam: Cóż tam, pani, w gastronomii?! Kuchnia molekularna trzyma się mocno?

Justyna Adamczyk: Nie, moda na nią już minęła. Teraz na świecie rysuje się tendencja, którą można określić jako regionalizm sięgający po lokalne produkty i receptury, oraz sezonowość, dania z grzybami jesienią, ze szparagami wiosną. Na świecie widać wyraźnie, ale i u nas ta tendencja już kiełkuje, że dobrzy szefowie kuchni porzucają luksusowe lokale z kelnerami pod muchą i krochmalonymi obrusami, na rzecz gastrobistro, neobistro, gdzie wystrój i atmosfera są swobodne. Przykładem może być sławny szef kuchni Mark Best w Australii, który zamknął swą obsypana nagrodami restaurację, by otworzyć coś bardziej oddającego jego osobowości. Ale i u nas można się o tym przekonać, choćby w warszawskim AleWino. To, co się tam dzieje, nie jest zorientowane na nagrody i uznanie recenzentów, liczy się wyrazisty styl szefa i przyjemność gości.

Pozostało jeszcze 80% artykułu
Kultura
Nagroda im. prof. Aleksandra Gieysztora dla Teresy i Andrzeja Starmachów
Kultura
Krzysztof Warlikowski w Monachium i Katia, która chciała fruwać
Kultura
Kolejna afera w ministerstwie kultury. Czy wpłynie na kampanię prezydencką?
Kultura
Podcast „Rzecz o książkach”: Sally Rooney znów o związkach. Powieść „Intermezzo”
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Kultura
Kobiety zmieniają zasady gry. Wystartowała trzecia edycja Herstory
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń