Wraz z poprzedzającym ją Wielkim Tygodniem, upamiętnia zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wielki Czwartek (wieczór), Wielki Piątek, Wielka Sobota i Niedziela Zmartwychwstania nazywane są Triduum Paschalne (Triduum Paschale). W Kościele chrześcijańskim każda niedziela jest pamiątką zmartwychwstania Chrystusa, ale Wielkanoc jest z nich najbardziej uroczysta.
Wielkanoc jest świętem ruchomym, uzależnionym od faz księżyca. Podczas soboru nicejskiego w 325 roku ustalono, że będzie obchodzona w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Może wypaść najwcześniej 22 marca, zaś najpóźniej 25 kwietnia. Od daty Wielkanocy zależą terminy większości ruchomych świąt katolickich, m.in.: Środa Popielcowa, Zesłanie Ducha Świętego, Boże Ciało. W roku 1583, po wprowadzeniu kalendarza gregoriańskiego pojawiły się rozbieżności pomiędzy datą Wielkanocy obchodzoną w Kościele prawosławnym, a datą w Kościele katolickim. Obecnie, w Kościele prawosławnym Pascha obchodzona jest wg. dat kalendarza juliańskiego.
Ruchomość święta nie wszystkim odpowiada. Niektóre środowiska chrześcijańskie postulują ustanowienie Wielkanocy w drugą niedzielę kwietnia, czyli pomiędzy 9. a 15. Inna opcja to propozycja utrzymywania siedmiu niedziel pomiędzy Świętem Trzech Króli a Środą Popielcową. Daje ona również termin pomiędzy 9 a 15 kwietnia z wyjątkiem roku przestępnego, w którym Wielkanoc przypadłaby na 7 kwietnia.
Wielka Niedziela jest pierwszym dniem wielkanocnego okresu świątecznego zwanego oktawą wielkanocną. Okres Wielkanocny rozpoczyna się w Wielką Sobotę Wigilią Paschalną. Czas radości trwa w liturgii 50 dni i kończy się niedzielą Zesłania Ducha Świętego. W 40. dniu (czwartek) obchodzona jest uroczystość Wniebowstąpienia Pana Jezusa.
W Polskich domach zasiadamy wspólnie z najbliższą rodziną do Śniadania Wielkanocnego. Nie może na nim zabraknąć jajek we wszystkich możliwych postaciach. Podajemy różne sosy do jaj i zimnych mięs oraz różnego rodzaju sałatki. Wielkanoc jest Świętem Wiosny, więc na stół trafiają cieszące oczy i podniebienie sałatki bogate w nowalijki.