Reklama

Inspekcja Sanitarna ostrzega: groźne bakterie w serze Gouda

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne w związku z wycofaniem z obrotu partii sera żółtego Gouda wyprodukowanego przez przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI. W serze wykryto bakterie powodujące listeriozę.

Aktualizacja: 16.08.2019 14:58 Publikacja: 16.08.2019 13:44

Inspekcja Sanitarna ostrzega: groźne bakterie w serze Gouda

Foto: Główny Inspektor Sanitarny

dgk

Chodzi o partię nr 290351 sera żółtego Gouda marki Ryki w plastrach w opakowaniach 135 g z   datą minimalnej trwałości: 06.09.2019.  Producentem sera jest Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki (weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE).

Czytaj też:

GIS ostrzega: tej biedronki lepiej nie jeść

Salmonella w przyprawie firmy "Prymat" - ostrzega GIS

GIS ostrzega: jaja z salmonellą

Reklama
Reklama

Zakwestionowana partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. To właśnie służby kanadyjskie wykryły bakterie Listeria monocytogenes w tej partii. Postępowanie wyjaśniające w sprawie prowadzi Inspekcja Weterynaryjna. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.

Bakterie Listeria monocytogenes występują w wydalinach i wydzielinach zakażonych zwierząt (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), a do zakażenia człowieka dochodzi  na skutek bezpośredniego kontaktu z nimi. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. Listerioza jest zagrożeniem głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.  Jej objawy to:

- u kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.

- u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Główny Inspektor Sanitarny zaleca konsumentom, aby w przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu sera, skontaktowali się z lekarzem. Konsumenci powinni sprawdzić, czy posiadają w domu zakwestionowaną partię produktu. Jeśli tak -  należy ser wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został zakupiony.

Prawo karne
Prokurator krajowy o śledztwach ws. Ziobry, Romanowskiego i dywersji
Konsumenci
Nowy wyrok TSUE ws. frankowiczów. „Powinien mieć znaczenie dla tysięcy spraw”
Praca, Emerytury i renty
O tym zasiłku mało kto wie. Wypłaca go MOPS niezależnie od dochodu
Samorząd
Więcej czasu na plany ogólne w gminach. Bruksela idzie Polsce na rękę
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Nieruchomości
Co ze słupami na prywatnych działkach po wyroku TK? Prawnik wyjaśnia
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama