GIS informuje, że w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej w produktach pn. „Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy" oraz „Hamburger drobiowy" wykryto obecności bakterii Listeria monocytogenes.

Dokładnie chodzi o produkt o nazwie Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy w opakowaniach 450 g, o numerze partii: 276/VI i terminie przydatności do spożycia: 16.07.2020.

Hamburger drobiowy w opakowaniach 300 g o numerze partii: 294/VI i terminie przydatności do spożycia: 20.07.2020.

Inspektorat podaje, żr producent Konspol Holding Sp. z o.o., z siedzibą w Nowym Sączu zadecydował również o wycofaniu produktu pn. Hamburger drobiowy w opakowaniach 1,5 kg o numerze partii 294/VI z terminem przydatności do spożycia 17.07.2020.

Czytaj także: Płyn dezynfekujący wycofany ze sprzedaży. Sprawdź, czy go masz

GIS podkreśla, że spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Autopromocja
RADAR.RP.PL

Przemysł obronny, kontrakty, przetargi, analizy, komentarze

CZYTAJ WIĘCEJ

Podjęte działania

Kontrola urzędowa organów Inspekcji Weterynaryjnej polegała na pobraniu u producenta pięciu próbek hamburgera drobiowego. W dwóch z pięciu badanych próbek wykryto bakterię.

Kontrola organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej natomiast bazowała na pobraniu z obrotu pięć próbek hamburgera drobiowo-wieprzowego. W jednej z pięciu badanych próbek wykryto Listeria monocytogenes na poziomie 290 jtk/g.

Producent żywności podjął współpracę w celu identyfikacji źródła zakażenia i wycofania kwestionowanych partii wyrobów z rynku. Jak podaje GIS spółka zidentyfikowała i poinformowała odbiorców kwestionowanego towaru w celu jego wycofania oraz przeprowadziła dodatkową dezynfekcję zakładu i rozpoczęła procedurę dodatkowych badań produktów, linii technologicznych i pracowników w kierunku Listeria monocytogenes. Ponadto producent skierował komunikat do konsumentów poprzez stronę internetową: http://www.konspol.com.pl/aktualnosci/wazna-informacja-wycofanie-produktu-z-rynku

Następnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Sączu wydał decyzję administracyjną nakazującą poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania z obrotu kwestionowanych partii.

Zalecenia dla konsumentów

Główny Inspektorat ostrzega przed spożywaniem produktów, w których wykryto zagrożenie, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej.

Producent prosimy konsumentów, którzy mogą mieć te produkty w domu o ich wyrzucenie lub oddanie do punktu, w którym zostały zakupione. Podaje, że informacje o konieczności zwrotu lub zniszczenia produktów z tej partii znalazły się również w punktach sprzedaży.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.