Jakie soki sprzedający może określać jako świeże

Przywilej określania soku jako „świeży" mają wyłącznie producenci soków minimalnie przetworzonych, w których zrezygnowano z utrwalania poprzez pasteryzację.

Publikacja: 09.07.2017 13:00

Jakie soki sprzedający może określać jako świeże

Foto: Fotolia.com

Spór dotyczył kary ponad 4 tys. zł za wprowadzenie do obrotu zafałszowanych artykułów rolno-spożywczych. Kłopoty spółki zaczęły się od kontroli.

Inspektorzy wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przeprowadzili kontrolę jakości handlowej soków znakowanych jako świeże. W wyniku kontroli zakwestionowano oznakowanie partii soku z pomarańczy, ananasów, grejpfrutów i jabłek. Pierwsze z trzech zostały oznaczone jako 100 proc. świeże soki, naturalnie mętne, niewyprodukowane z koncentratu, niepasteryzowane. Soki z jabłek miały być w 70 proc. z jabłek i w 30 proc. z owoców granatu oraz 96 proc. z jabłek z domieszką 4 proc. soku z marakui.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Matura i egzamin ósmoklasisty
Matura i egzamin ósmoklasisty 2025 z "Rzeczpospolitą" i WSiP
Prawo drogowe
Ważny wyrok ws. płatnego parkowania. Sąd: nie można nakładać kar za spóźnienie
Oświata i nauczyciele
Nauczyciele nie ruszyli masowo po pieniądze za nadgodziny. Dlaczego?
Prawo w Polsce
Jak zmienić miejsce głosowania w wyborach prezydenckich 2025?
Prawo drogowe
Ważny wyrok dla kierowców i rowerzystów. Chodzi o pierwszeństwo