Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska: Z żywności trudno rezygnować

Ceny żywności nadal będą rosnąć, ale najgorsze mamy już za sobą – mówi Jakub Olipra, starszy ekonomista Credit Agricole Bank Polska.

Publikacja: 13.10.2022 03:00

Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska: Z żywności trudno rezygnować

Foto: Rzeczpospolita

Ceny żywności na świecie spadają. W wielu przypadkach są już niższe niż przed wybuchem wojny w Ukrainie.

Rzeczywiście wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa indeks światowych cen żywności spada od sześciu miesięcy i wszystko wskazuje na to, że najgorsze mamy już za sobą. Po wybuchu wojny indeks skoczył do historycznych rekordów, niemniej sytuacja powoli się normalizuje. Zmniejszyła się niepewność na rynku co do wpływu wojny na sytuację podażową. Obniżyły się również ceny surowców energetycznych. Zmniejszenie niepewności doprowadziło do odpływu kapitału spekulacyjnego z rynków żywności. W efekcie obserwujemy spadek cen surowców rolnych na świecie. I to jest dobra informacja dla konsumentów. Żywność jest bowiem obecnie jednym z głównych elementów, które generują wysoką inflację.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Gospodarka
Czy DOGE rzeczywiście „ciął piłą łańcuchową” wydatki budżetowe?
Gospodarka
Chiny zniosły cło na amerykański surowiec. Ale nie chcą się przyznać
Gospodarka
Ernesto Torres Cantú, szef Citi: Na świecie będzie coraz mniej wolnego handlu
Gospodarka
UE kontra Chiny. Dwie ważne sprawy eskalują w WTO
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Gospodarka
Francji grozi poślizg deficytu budżetowego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne