Reklama
Rozwiń
Reklama

McDonald’s użyje fal radiowych do lokalizacji opakowań

Francuski oddział McDonald’sa we współpracy z Checkpoint Systems wprowadza do swoich lokali rozwiązanie, które umożliwi lokalizowanie i identyfikację opakowań za pomocą RFID.

Publikacja: 19.07.2023 14:26

McDonald’s użyje fal radiowych do lokalizacji swoich opakowań

McDonald’s użyje fal radiowych do lokalizacji swoich opakowań

Foto: Bloomberg

Wprowadzenie we Francji nowych przepisów zakazujących używania sieciom fast food oferowania żywności w jednorazowych opakowaniach sprawiło, że McDonald’s zaczął szukać nowych rozwiązań. Celem poszukiwań było dostosowanie się do przepisów oraz chęć spełnienia ogólnoświatowej obietnicy koncernu eliminacji zbędnych opakowań i poprawy poziomu recyklingu.

Do wprowadzenia nowych rozwiązań McDonald’s i Checkpoint Systems przygotowywały się od 2021 roku i w tym czasie zainstalowano  w lokalach sieci sprzęt i oprogramowanie RFID (radiowej identyfikacji). Przy jego użyciu McDonald’s będzie mógł w czasie rzeczywistym śledzić "zastawę stołową", co umożliwi efektywne zarządzanie jej zapasami. Pozwoli także na lokalizację pojemnika wyrzuconego do kosza i odzyskanie go. Projekt dotyczy wszystkich rodzajów opakowań – od butelek i kubków po pojemniki na frytki.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Gastronomia
Starbucks w USA traci klientów. Sprzedaż rośnie na świecie mimo drogiej kawy
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Gastronomia
Firmy cateringowe tak chcą walczyć z marnowaniem żywności
Gastronomia
Starbucks zmienia zasady pracy hybrydowej. Prezes usiłuje zreorganizować firmę
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama