– Z badań wynika, że jeśli zacznie się od zdrowego trybu życia, znacznie częściej czyta się etykiety i rozważniej wybiera produkty na półkach sklepowych – mówiła prof. Krystyna Gutkowska, dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Uczestnicy panelu „Jedz mądrze, żyj aktywnie, inwestuj w przyszłość: Edukacja żywieniowa dzieci” szukali źródeł najskuteczniejszych sposobów na wdrażanie zdrowego trybu życia u dzieci. Wskazali tu zarówno dietę, jak i naukę gotowania, uczenie o właściwościach odżywczych żywności, prawidłowe oznakowywanie samej żywności i ułatwianie wyborów konsumenckich dzięki edukacji żywieniowej czy wreszcie uprawianie sportu i wspieranie edukacji sportowej.
Warto wspierać świadomy wybór
Kluczowe znaczenie mogą mieć banalne z pozoru czynności dnia codziennego. – Podczas zakupów w sklepie na decyzję zwykle przeznaczamy 2–3 sekundy. Jeśli nie nauczymy się, jak czytać informacje na etykiecie, i nie wprowadzimy systemów znakowania żywności wspierających świadomy wybór, to konsumenci nie włożą do koszyka tego, czego potrzebują do prawidłowego zbilansowania diety – mówiła Blanka Mellova, NHW Manager w Nestlé Polska.
Wskazała, że firma prowadzi kilka programów wspierających prawidłowy rozwój dzieci i młodzieży, jak Nestlé Baby&me czy współpraca z Polskim Związkiem Lekkiej Atletyki przy programie „Lekkoatletyka dla każdego”.
– Zaczynamy od żywienia niemowląt i małych dzieci. Programowanie żywieniowe ma ogromny wpływ na życie dziecka, pierwszy tysiąc dni dziecka jest bardzo ważnym okresem dla przyszłych zachowań dziecka i o to dbamy – mówiła Mellova.