Główny Lekarz Weterynarii: Wykryto 12. w kraju ognisko ASF u świń

W gospodarstwie w gminie Bielsk Podlaski (Podlaskie) stwierdzono ognisko afrykańskiego pomoru świń (ASF) - poinformował w sobotnim komunikacie Główny Lekar...

Wyższa sprzedaż Organic Farma Zdrowia w pierwszym pólroczu 2016

W pierwszym półroczu 2016 roku skonsolidowane przychody czołowego dystrybutora produktów ekologicznych zwiększyły się o 19,2 proc. W utrzymaniu szybkiego t...

Instytut Żywności i Żywienia: Polacy nie czytają etykiet produktów spożywczych

Polacy nie czytają etykiet umieszczanych na produktach spożywczych - wynika z badań konsumenckich przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia.

Rozpoczyna się tegoroczne winobranie we Włoszech

W piątek we Włoszech rozpoczyna się sezon winobrania. Zbiory zostaną zainaugurowane tradycyjnie w krainie Franciacorta k. Brescii na północy.

Żniwa dla producentów lodów. Polacy jedzą coraz więcej

Lato to czas żniw na rynku lodów, ale Polacy jedzą ich już coraz więcej także poza sezonem. W 2016 r. sprzedaż znów może pójść w górę.

Paryż: lody mrożone ciekłym azotem

W Paryżu otwarto pierwszą lodziarnie w której sprzedawane są lody mrożone metodą rodem z kuchni molekularnej.

ASF: resort rolnictwa chce powołania rządowego zespołu

Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel wystąpił do premier Beaty Szydło z wnioskiem o powołanie międzyresortowego zespołu ds. łagodzenia skutków związanych z...

Wyniki Stock Spirits w pierwszej połowie 2016 r.

W pierwszej połowie 2016 roku wicelider polskiego rynku wódki wypracował 116 mln euro przychodów. Jego zysk wniósł 8,4 mln euro.

Gwałtownie rośnie sprzedaż piwa z minimalną ilością alkoholu

W pierwszej połowie 2016 r. o niemal 80 proc. zwiększyła się sprzedaż chmielowych trunków ze śladową ilością alkoholu.

Polska: 150 warzelni rzemieslniczych na rynku

W Polsce działa już 150 warzelni rzemieślniczych, a wkrótce może ruszyć kolejnych 80. Własny browar uruchomi Pinta, prekursor krajowej rewolucji piwnej.

Małopolskie: Nowe kandydatury do Listy produktów tradycyjnych

Podroby z Proszowic: kaszanka, głowizna i pasztet; a także pierogi z fasolą Piękny Jaś oraz tłoczony sok jabłkowy z doliny Łososiny – to nowe małopolskie k...

Pinta uruchomi browar

Prekursor piwnej rewolucji w Polsce będzie miał własną warzelnię. Otwarcie planowane jest na 2018 rok.

Cydr przypadł Polakom do gustu

W Polsce zapanowała moda na lekkie alkohole z jabłek. Swój udział mają w tym niszowe trunki z Małopolski.

Lajkonik Snack rozbudowuje zakład w Skawinie

Lajkonik Snack zainwestuje prawie 32 mln zł w rozbudowę swojego zakładu w Skawinie.

Brzydkie warzywa i owoce zdobywają serca Kanadyjczyków

Brzydkie i niestandardowo wyglądające warzywa i owoce walczą o miejsce na kanadyjskim rynku. To próba ograniczenia marnowania żywności i rozwiązanie dla ty...

Podlaskie: Ciasto hajnowski marcinek na liście produktów tradycyjnych

Tradycyjny wypiek mieszkańców z okolic Puszczy Białowieskiej, zwany hajnowski marcinek - wielowarstwowe ciasto przekładane kremem, które wyglądem przypomin...

Francja: Muzułmańskie sklepy muszą sprzedawać wieprzowinę

Francja postawiła sprawę jasno – sklep z produktami muzułmańskimi ma wprowadzić do asortymentu wieprzowinę i alkohol, inaczej zostanie zamknięty.

Piwo króluje wśród wakacyjnych trunków

Branża napojów alkoholowych toczy bój o to, czyje marki zdobędą w tym roku polskie plaże i wakacyjne weekendy. Piwo jest bezapelacyjnym zwycięzcą.

McDonald's w USA zmienia skład produktów na zdrowszy. Tymczasem polski McDonald's...

Gigant fastfood chce być bardziej „fit", więc zmienia skład swoich potraw na nieco zdrowsze. Nie oznacza to jednak, że będą mniej kaloryczne.

Sandacz w Lubniewicach, karp w Osiecznicy, babka w Drzeniowie czyli co zjeść w lubuskim

O tym, że ziemia lubuska płynie nie tylko winem, świadczą liczne imprezy spod znaku dobrego jedzenia. Wakacje to czas, kiedy jest ich najwięcej.