Reklama
Rozwiń

Czerwone strefy dobiją polską gastronomię

Odpływ klientów już widać, a sektor czekają nowe obostrzenia. Gastronomia potrzebuje szybkiej pomocy.

Publikacja: 14.10.2020 17:51

Czerwone strefy dobiją polską gastronomię

Foto: AFP

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców podkreśla, że sytuacja staje się krytyczna i potrzebne są szybkie działania. - Polska nie może pozwolić sobie na ponowny lockdown – nie stać nas na to. Od marca do maja ponieśliśmy gigantyczny koszt zamknięcia gospodarki, jest to sytuacja niemożliwa do powtórzenia. Niezależnie jednak od formalnych decyzji podejmowanych przez rząd, obserwujemy już pierwsze poważne konsekwencje decyzji spontanicznych reakcji społeczeństwa na rozwój epidemii. Ponownie jak w przypadku pierwszej fali, jednym z sektorów najsilniej narażonych na negatywne konsekwencje zagrożenia koronawirusem, jest gastronomia - podaje organizacja.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Ekonomia
Polska już w 2026 r. będzie wydawać 5 proc. PKB na obronność
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Ekonomia
Budżet nowej Wspólnoty
Ekonomia
Nowe czasy wymagają nowego podejścia
Ekonomia
Pacjenci w Polsce i Europie zyskali nowe wsparcie
Ekonomia
Sektor usług biznesowych pisze nową strategię wzrostu