Restauratorzy z średnich miast stawiają na dowóz

Wydawałoby się, że to w dużych miastach jest największy odsetek lokali gastronomicznych oferujących dostawę do domu, ale to średnie miasta przodują i to w nich rynek jest najbardziej nasycony.

Aktualizacja: 19.04.2018 18:17 Publikacja: 19.04.2018 18:10

Restauratorzy z średnich miast stawiają na dowóz

Foto: Adobe Stock

Praktycznie nie ma nikogo, kto nie skorzystałby choć raz z opcji zamówienia jedzenia do domu czy biura. W dużych aglomeracjach klienci otoczeni są reklamami serwisów pośredniczących w dostawach, a warszawską codziennością są kurierzy z charakterystycznymi kwadratowymi plecakami. Wydawałoby się, że to właśnie w stolicy lokali z dostawą powinno być najwięcej – tak w liczbach bezwzględnych, jak i procentowo. Tymczasem z raportu firmy Stava (zajmującej się dostarczaniem zamówień) wynika, że największe nasycenie lokali oferujących jedzenie w dostawie jest w miastach średnich.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Biznes
Słowacja i Węgry blokują sankcje, suwerenność cyfrowa UE i spadek cen mieszkań
Biznes
NATO wzmacnia swoją północ. Gdzie pojawią się kolejne wojska sojuszników?
Biznes
Rekordowa liczba odwiedzających Warszawę
Biznes
Nvidia znów najwięcej wartą spółką na świecie. Mimo zamknięcia rynku chińskiego
Biznes
Szczyt NATO, zakaz sprzedaży alkoholu na stacjach i nowy podatek bankowy