Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 29.06.2020 17:26 Publikacja: 29.06.2020 16:18
Foto: Pexels, fot. mali maeder
Przed pandemią koronawirusa generalnym trendem było odwracanie się od plastikowych opakowań. Niestety, z powodu zagrożenia stwarzanego przez wirus SARS-CoV-2 ekologiczne podejście do opakowań i torebek jest w odwrocie. W USA widać wyraźny wzrost ilości plastikowych śmieci, w miarę powrotu plastiku do łask u konsumentów i przedsiębiorców.
Plastikowy problem za Atlantykiem widać wyraźnie choćby w gastronomii. Sieci gastronomiczne, nawet te, które przed pandemią odwracały się od plastiku, teraz przestały limitować ilości tworzyw sztucznych przy zamówieniach w dostawie i na wynos. Przykładowo sieć Just Salad przed pandemią produkowała nadające się do ponownego użycia miseczki, które pozwalały zaoszczędzić ponad 30 ton plastiku rocznie. Jednak gdy wybuchła pandemia program został natychmiast wstrzymany, a w dostawie i na wynos używane są jednorazowe, plastikowe opakowania.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Szwecja zgłosiła kandydaturę Jespera Brodina, byłego prezesa meblowego giganta IKEA, na stanowisko komisarza ONZ...
W Egipcie podpisano porozumienie pokojowe kończące konflikt w Strefie Gazy. Apple uruchamia elektrownię wiatrową...
Uczestnicy debaty zgodnie ostrzegali przed nieproporcjonalnym charakterem nowelizacji ustawy o krajowym systemie...
Napięcia między USA a Chinami rosną, polski program Orka zbliża się do rozstrzygnięcia, a europejski przemysł na...
Będę stał na straży wolności słowa i wartości demokratycznych, o które przecież jeszcze nie tak dawno walczyliśm...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas