Marnujemy mniej żywności

Pandemia zmienia nasze zwyczaje. Rzadziej robimy zakupy, planujemy, co chcemy kupić, staramy się nie dopuścić do zepsucia i wyrzucania żywności.

Aktualizacja: 19.10.2020 09:00 Publikacja: 18.10.2020 21:00

Marnujemy mniej żywności

Foto: AdobeStock

Z okazji Światowego Dnia Żywności, który przypadł na 16 października, banki żywności opublikowały raport „Nie marnuj jedzenia 2020". Zbadały skalę i przyczyny marnotrawienia żywności przez gospodarstwa domowe, ale też gastronomię, sieci handlowe. Sprawdziły też, jak wygląda to na etapie produkcji. Okazuje się, że aż 53,75 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. 62,9 proc. deklaruje, że z różną częstotliwością (często, czasami, rzadko), ale jednak wyrzuca pieczywo. Na kolejnych pozycjach znajdują się: świeże owoce (57,4 proc.), warzywa nietrwałe, czyli sałata, rzodkiewka, pomidory i ogórki (56,5 proc.), wędliny (51,6 proc.) oraz napoje mleczne (47,3 proc.).

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Biznes
Rekordowa liczba bankructw dużych firm na świecie
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Święta spędzane w Polsce coraz popularniejsze wśród zagranicznych turystów
Biznes
Ministerstwo obrony wyda ponad 100 mln euro na modernizację samolotów transportowych
Biznes
CD Projekt odsłania karty. Wiemy, o czym będzie czwarty „Wiedźmin”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Biznes
Jest porozumienie płacowe w Poczcie Polskiej. Pracownicy dostaną podwyżki