Najwięcej nowych restauracji — ponad 100 — Subway chce otworzyć w Rosji. Kolejne nowe filie planuje uruchomić także w Bułgarii, na Słowacji i w Czechach. Pod koniec roku liczba restauracji w regionie powinna przekroczyć 400.
— Nowe restauracje w Polsce powinny powstać po raz pierwszy w Radomiu, Radomsku, Kielcach. Będziemy się też jednak dalej rozwijać się w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Szczecinie i innych miastach, w których zostały już otwarte pierwsze restauracje — mówi Martin Princ, menedżer rozwoju sieci Subway na Europę Środkową i Wschodnią. — Wszystko będzie jednak zależało od konkretnych rozmów z poszczególnymi partnerami — dodaje.
W 2010 r. sprzedaż Subway w naszym regionie urosła o 17 proc. — Oczekujemy, że co najmniej taki sam trend utrzyma się także w tym roku — szacuje Martin Princ.
Sieć zacznie w tym roku testować w Polsce wprowadzenie nowych tzw. menuboardów. Jeżeli sprawdzą się, sieć wprowadzi je także w innych krajach. — Menuboardy będą rozdzielały sandwicze na trzy grupy cenowe, co ułatwi naszym klientom dokonanie wyboru nawet przy tak szerokiej ofercie produktów. Chcemy także poszerzać ofertę zup oraz menu śniadaniowych w kolejnych restauracjach — zapowiada Martin Princ.
Subway ma 34 tys. restauracji w 95 krajach świata i jest liderem globalnego rynku. Obecnie w Polsce Subway ma 38 restauracji. Wszystkie lokale prowadzone są na podstawie licencji franczyzowej.