Latem ceny czerwonego kawioru wzleciały w Rosji o 70 proc. do 2500 rubli (241 zł) za kilo w hurcie. Jak tłumaczył Herman Zwierow szef sekcji rybnej w Rosyjskim Związku Przemysłowców i Przedsiębiorców, jest to efekt niskich połowów ryb łososiowatych. Ryb jest coraz mniej nie tylko z powodu intensywnych połowów, ale i rosnącego w Rosji w roku na rok kłusownictwa.
Teraz na Kamczatce i Sachalinie, skąd pochodzi ponad połowa czerwonego rosyjskiego kawioru cena wynosi 1500-1700 rubli. W centralnej Rosji cena jest jeszcze niższa - 1200-1300 rubli. Analitycy rynku uważają, że to zasługa importu czerwonego kawioru z Alaski. Jak podaje Kommersant, do sierpnia na rynek trafiło 1500 ton amerykańskiego kawioru o wartości 13 mln dol..
Roczna produkcja czerwonego kawioru w Rosji wynosi 11-13 tys. ton o wartości do 30 mld rubli (1 mld dol.). Import z Alaski do centralnej Rosji to pochodna konfliktu miedzy producentami z Dalekiego Wschodu i centrum kraju. Ci pierwsi, jako jedyni dostawcy kawiorowego surowca, narzucali swoje warunki. Teraz amerykańska konkurencja wymusiła spadek cen.