W 2014 r. zmaleje eksport żywności

W 2014 roku, po kilku latach dynamicznego wzrostu, eksport produktów rolno-spożywczych może spaść o 2 proc. – prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Publikacja: 25.04.2014 14:22

W 2014 r. zmaleje eksport żywności

Foto: Bloomberg

Niemal 19,6 mld euro może wynieść w tym roku wartość eksportu rolno-spożywczego. To o blisko 2 proc. mniej niż w 2013 r. – podaje IERiGŻ w najnowszym raporcie.

W 2013 roku wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski wyniosła prawie 20 mld euro. To o 11,5 proc. więcej niż rok wcześniej. Jeszcze na początku tego roku temu pojawiały się głosy, że podobne tempo uda się utrzymać także w2014 r., a żywność po raz kolejny będzie motorem naszej sprzedaży zagranicznej.

Jednak z tygodnia na tydzień optymizm ekonomistów i firm spożywczych maleje. Jednym z głównych powodów jest wykrycie najpierw na Liwie, a następnie w Polsce, afrykańskiego pomoru świń. Przez to od końca stycznia br. unijnej wieprzowiny nie chce kupować Unia Celna, czyli Rosja, Białoruś i Kazachstan. Embargo na polskie mięso wprowadziły także kraje Dalekiego Wschodu i Ukraina.  Ponadto od 7 kwietnia Rosja nie kupuje naszych przetworów z wieprzowiny.

Jak już informowała „Rz" z powodu konfliktu rosyjsko-ukraińskiego hamować zaczął wyraźnie nasz eksport mleczarski do Rosji i na Ukrainę.

- Spadek wartości eksportu jest możliwy, głównie z powodu embarga na wieprzowinę i napiętej sytuacji na Ukrainie – mówi „Rz" Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. – Z drugiej strony nie jest wykluczone, że będziemy w stanie zrekompensować mniejszą sprzedaż wieprzowiny na Wschodzie większym eksportem w innych krajach. Jest to jednak prawdopodobne tylko wtedy, gdy nie pojawią się kolejne ograniczenia w handlu z Rosją – dodaje.

Kilka dni temu rosyjskie media doniosły, że tamtejsze służby grożą nam embargiem na warzywa i owoce. Tymczasem Rosja jest największym rynkiem eksportowym naszych jabłek.

Rynkiem, który według Andrzeja Gantnera ma duży potencjał, są np. Chiny  i kraje arabskie.

IERiGŻ zakłada, że w 2014 r. zmaleje przede wszystkim eksport produktów rolnictwa, w tym najbardziej trzody chlewnej i wieprzowiny, zbóż oraz oleistych i pochodnych, cukru.

Wzrośnie wywóz drobiu i mięsa drobiowego, mleka w proszku, produktów ogrodnictwa i przemysłu owocowo- warzywnego, przetworów zbożowych, alkoholi oraz wód i napojów orzeźwiających.

Według IERiGŻ wydatki na import mogą zmniejszyć się w podobnym stopniu jak eksport i wyniosą 13,9 mld euro. W wyniku tego, nadwyżka w handlu  zagranicznym żywnością może być zbliżona ubiegłorocznej (5,7 mld EUR).

Niemal 19,6 mld euro może wynieść w tym roku wartość eksportu rolno-spożywczego. To o blisko 2 proc. mniej niż w 2013 r. – podaje IERiGŻ w najnowszym raporcie.

W 2013 roku wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski wyniosła prawie 20 mld euro. To o 11,5 proc. więcej niż rok wcześniej. Jeszcze na początku tego roku temu pojawiały się głosy, że podobne tempo uda się utrzymać także w2014 r., a żywność po raz kolejny będzie motorem naszej sprzedaży zagranicznej.

Biznes
Sankcje na Rosję uzgodnione. Kolejne setki miliardów dla USA
Biznes
W branży drzewnej ubywa drewna, przybywa długów. Oto główny powód
Biznes
InPost Rafała Brzoski nastawił celownik. Będą kolejne akwizycje?
Biznes
Polska firma chce dostarczać e-doręczenia w całej Europie. Zawarła ważny sojusz