W pierwszym półroczu 2014 r. Unia wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 1,3 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli o 9 proc. mniej niż w tym samym okresie 2013 r. Polska w tym czasie wywiozła ok. 83 tys. ton wobec 154,4 tys. ton w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Kraje pozaunijne najchętniej kupowały w UE podroby i tłuszcze (44 proc.) oraz mrożoną wieprzowinę (43 proc.), jednak nawet tych wyrobów sprzedano mniej niż rok wcześniej - informuje Fundacja Programów dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA). Największy spadek wywozu dotyczył jednak świeżego mięsa, bo aż o ponad 30 proc. W opinii ekspertów obniżenie eksportu w pierwszej połowie tego roku - to wynik rosyjskiego embarga na to mięso. Rosja wprowadziła zakaz importu wieprzowiny z krajów UE pod koniec stycznia, po stwierdzeniu ASF u padłego dzika na Litwie.

Eksport wieprzowiny do Rosji od stycznia do czerwca br. spadł w stosunku do tego samego okresu 2013 r. o prawie 85 proc. z ok. 350 tys. ton do ok. 54 tys. ton. Znacznie obniżyły zakupy również Ukraina i Białoruś (spadek o 33 i 90 proc.).

Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w pierwszym półroczu tego roku stały się kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. Chiny kupiły ponad 330 tys. ton tego mięsa, Hongkong - 180 tys. ton. Najbardziej zwiększyły się dostawy do Korei Płd. z 49 tys. ton do ponad 91 tys. ton (o 85 proc.)

Najwięcej wieprzowiny w tym roku wywiozły do krajów trzecich dotychczasowi liderzy sprzedaży: Niemcy, Dania, Hiszpania. Kolejne pozycje zajmują Holandia, Francja i Polska. Niemcy sprzedali 313 tys. ton tego mięsa, tj. o ponad 16 proc. mniej niż rok temu, ale Polska w tym czasie - aż o 46 proc. mniej. Sprzedaż natomiast zwiększyła Holandia o 12 proc. do 105 tys. ton.