Reklama
Rozwiń

Marnując jedzenie marnujemy wodę. Jedno jajko to... wanna wody

Więcej wody zużywamy jedząc niż pijąc. Jedno wyrzucone jajko to aż 196 litrów zmarnowanej wody. Jeszcze więcej wody wykorzystywane jest przy produkcji chleba czy szynki. A to te produkty najczęściej wyrzucamy po Świętach Wielkanocnych.

Publikacja: 16.03.2024 15:08

Marnując jedzenie marnujemy wodę

Marnując jedzenie marnujemy wodę

Foto: Adobe Stock

Właśnie z okazji nadchodzących świąt, a także Światowego Dnia Wody, który przypada 22 marca, firma wpływu społecznego Too Good To Go wskazuje najczęściej wyrzucane produkty po świętach i olbrzymią ilość wody potrzebnej do ich wyprodukowania. To ważne, bo skala marnowania żywności jest ogromna. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. To aż 1/3 produkcji żywności na Ziemi. Wielkanoc pogłębia ten problem, bo właśnie w tym czasie w koszach ląduje nawet 2-3 razy więcej żywności niż w innych miesiącach.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Biznes
Ustawa Trumpa, obawy firm transportowych, biznes przeciw unijnym regulacjom AI
Biznes
Fundacja rodzinna, czyli międzypokoleniowy skarbiec
Biznes
Microsoft zwolni 9000 pracowników, bo inwestuje w sztuczną inteligencję
Biznes
Del Monte ogłosiło upadłość. Klienci odwrócili się od konserwowanej żywności
Biznes
KE proponuje nowy cel emisji, polski opór wobec ETS2 i umowa USA-Wietnam