Reklama

Marnując jedzenie marnujemy wodę. Jedno jajko to... wanna wody

Więcej wody zużywamy jedząc niż pijąc. Jedno wyrzucone jajko to aż 196 litrów zmarnowanej wody. Jeszcze więcej wody wykorzystywane jest przy produkcji chleba czy szynki. A to te produkty najczęściej wyrzucamy po Świętach Wielkanocnych.

Publikacja: 16.03.2024 15:08

Marnując jedzenie marnujemy wodę

Marnując jedzenie marnujemy wodę

Foto: Adobe Stock

Właśnie z okazji nadchodzących świąt, a także Światowego Dnia Wody, który przypada 22 marca, firma wpływu społecznego Too Good To Go wskazuje najczęściej wyrzucane produkty po świętach i olbrzymią ilość wody potrzebnej do ich wyprodukowania. To ważne, bo skala marnowania żywności jest ogromna. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. To aż 1/3 produkcji żywności na Ziemi. Wielkanoc pogłębia ten problem, bo właśnie w tym czasie w koszach ląduje nawet 2-3 razy więcej żywności niż w innych miesiącach.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Biznes
Etyka w biznesie – inwestycja czy kaprys regulatorów
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Patronat Rzeczpospolitej
Innowacja wymaga odwagi
Biznes
Nadchodzi „przebudzenie”? Eksperci prognozują lepsze czasy dla start-upów
Biznes
Polacy szukają oszczędności, UE odcina się od rosyjskiego gazu, awaria Amazona
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Biznes
Lotniska się rozwijają pomimo prawa zamówień publicznych
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama