Reklama

Skorupki jajek bardzo cennym surowcem we Francji

Francuski startup Circul'Egg uruchomił pierwszy zakład przerabiania skorupek jaj na cenne dodatki dla przemysłu kosmetycznego dla producentów odżywek i pokarmu dla zwierząt — poinformował dziennik „La Tribune”.

Publikacja: 12.11.2023 15:04

Skorupki jajek bardzo cennym surowcem we Francji

Foto: Angel Garcia/Bloomberg

Francja produkuje 14,4 mld jaj rocznie (dane za 2022 r.), jest obok Niemiec i Hiszpanii ich największym dostawcą w Europie. Rynek kontrolują 4 duże grupy i ok. 15 dużych firm regionalnych. Francuskie zakłady przemysłowe rozbijania jaj i rozdzielania białka i żółtka, które oferują sektorowi rolno-spożywczemu i restauracjom, wyrzucają 40 tys. ton skorupek rocznie i płacą po 50 euro za ich tonę, aby zostały rozsypane na polach przez rozrzutniki nawozu albo spalone.

Na region Grand Ouest we Francji przypada 75 proc. krajowych zasobów skorupek jaj, więc logicznie firma Circul'Egg ulokowała swój pierwszy zakład ich przetwarzania w Janz w departamencie Ille-et-Vilaine, w pobliżu dużych regionalnych zakładów rozbijania jaj w Bretanii, Normandii czy Pays-de-Loire.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Biznes
Rosyjski miliarder porzucił jacht wart 200 mln dolarów. Niszczeje w Dubaju
Biznes
Praca zdalna w odwrocie, chińska dominacja w surowcach i polskie modele AI
Biznes
Polskie firmy bez ochrony, pakiet modernizacyjny Niemiec i ochrona stali w UE
Biznes
Sławomir Żurawski: Poczta Polska będzie znaczącym graczem na rynku kurierskim
Reklama
Reklama