Skorupki jajek bardzo cennym surowcem we Francji

Francuski startup Circul'Egg uruchomił pierwszy zakład przerabiania skorupek jaj na cenne dodatki dla przemysłu kosmetycznego dla producentów odżywek i pokarmu dla zwierząt — poinformował dziennik „La Tribune”.

Publikacja: 12.11.2023 15:04

Skorupki jajek bardzo cennym surowcem we Francji

Foto: Angel Garcia/Bloomberg

Francja produkuje 14,4 mld jaj rocznie (dane za 2022 r.), jest obok Niemiec i Hiszpanii ich największym dostawcą w Europie. Rynek kontrolują 4 duże grupy i ok. 15 dużych firm regionalnych. Francuskie zakłady przemysłowe rozbijania jaj i rozdzielania białka i żółtka, które oferują sektorowi rolno-spożywczemu i restauracjom, wyrzucają 40 tys. ton skorupek rocznie i płacą po 50 euro za ich tonę, aby zostały rozsypane na polach przez rozrzutniki nawozu albo spalone.

Na region Grand Ouest we Francji przypada 75 proc. krajowych zasobów skorupek jaj, więc logicznie firma Circul'Egg ulokowała swój pierwszy zakład ich przetwarzania w Janz w departamencie Ille-et-Vilaine, w pobliżu dużych regionalnych zakładów rozbijania jaj w Bretanii, Normandii czy Pays-de-Loire.

Firma typu startup, w połowie z Paryża w połowie z Rennes założona w 2020 r. postanowiła wejść w przerabianie skorupek jaj i wewnętrznych blaszek błony pergaminowej na półprodukty przemysłowe o dużej wartości dodanej, które znajdą zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Projekt Circul'Egg przewidywał zainwestowanie 5 mln euro; pierwszy milion dały banki regionalne, dwa następne pozyskano z funduszy spekulacyjnych. Założyciele otrzymali też wsparcie od władz regionalnych i lokalnych, od banku inwestycyjnego Bpifrance i agencji przekształceń ekologicznych Ademe.

Czytaj więcej

Rosja: Chcesz kupić jajko? Musisz pokazać paszport

Dzięki opatentowanej technologii skorupki są oddzielanie od tej błony i po zmieleniu ich i odkażeniu będą dostarczane w postaci sproszkowanego węglanu wapnia i sproszkowanego kolagenu firmom produkującym kosmetyki pielęgnacji skóry i stawów, dania gotowe (suplementy diety), pokarm dla zwierząt, wykładziny podłogowe, arby i lakiery — wyjaśnił młody założyciel tej spółki, Yacine Kabeche, student uczelni AgroParisTech. Dołączyli do niego Justine Lecallier i Samuel Olivier.

Pierwszy zakład powstał w magazynie o powierzchni 2 tys. m2 w Janz, w pobliżu spółdzielni hodowli drobiu. Zainstalowano w nim dwie linie produkcyjne, o zdolności przerobu 5 ton skorupek dziennie (1500 t. rocznie), z możliwością zwiększania przerobu do 15-20 ton dziennie. W tym samym miejscu ulokowano laboratorium badawczo-naukowe. Spółka liczy na razie 10 pracowników. Ma już zapewnioną sprzedaż swych wyrobów na najbliższy rok. Założyciele już myślą o zwiększeniu działalności w ciągu 2 lat. Jednym z pomysłów jest instalowanie maszyn do przerobu skorupek w zakładach rozbijania jaj, także w innych krajach, zaczynając od Niemiec i Belgii. Pomysły dotyczą nie tylko skorupek — także maślanki, skórek pomarańczy i fusów po kawie.

Francja produkuje 14,4 mld jaj rocznie (dane za 2022 r.), jest obok Niemiec i Hiszpanii ich największym dostawcą w Europie. Rynek kontrolują 4 duże grupy i ok. 15 dużych firm regionalnych. Francuskie zakłady przemysłowe rozbijania jaj i rozdzielania białka i żółtka, które oferują sektorowi rolno-spożywczemu i restauracjom, wyrzucają 40 tys. ton skorupek rocznie i płacą po 50 euro za ich tonę, aby zostały rozsypane na polach przez rozrzutniki nawozu albo spalone.

Na region Grand Ouest we Francji przypada 75 proc. krajowych zasobów skorupek jaj, więc logicznie firma Circul'Egg ulokowała swój pierwszy zakład ich przetwarzania w Janz w departamencie Ille-et-Vilaine, w pobliżu dużych regionalnych zakładów rozbijania jaj w Bretanii, Normandii czy Pays-de-Loire.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes
Jeden diament odmieni los zadłużonego mieszkańca Indii
Biznes
Unikalna kolekcja autografów sprzedana za 78 tys. funtów. Najdroższy Mao Zedong
Biznes
Japończycy kontra turyści. Ceny w restauracjach różne dla miejscowych i gości
Biznes
Wymiany aktywami nie będzie. Bruksela zabrania transakcji z Rosjanami
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Biznes
Bernard Arnault stracił w 2024 r. więcej niż jakikolwiek miliarder