Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 03.10.2025 22:51 Publikacja: 12.11.2023 15:04
Foto: Angel Garcia/Bloomberg
Francja produkuje 14,4 mld jaj rocznie (dane za 2022 r.), jest obok Niemiec i Hiszpanii ich największym dostawcą w Europie. Rynek kontrolują 4 duże grupy i ok. 15 dużych firm regionalnych. Francuskie zakłady przemysłowe rozbijania jaj i rozdzielania białka i żółtka, które oferują sektorowi rolno-spożywczemu i restauracjom, wyrzucają 40 tys. ton skorupek rocznie i płacą po 50 euro za ich tonę, aby zostały rozsypane na polach przez rozrzutniki nawozu albo spalone.
Na region Grand Ouest we Francji przypada 75 proc. krajowych zasobów skorupek jaj, więc logicznie firma Circul'Egg ulokowała swój pierwszy zakład ich przetwarzania w Janz w departamencie Ille-et-Vilaine, w pobliżu dużych regionalnych zakładów rozbijania jaj w Bretanii, Normandii czy Pays-de-Loire.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Motorowy superjacht objętego sankcjami rosyjskiego miliardera Andrieja Mielniczenki, wyceniany na około 200 mln...
Firmy odchodzą od pracy zdalnej, Chiny umacniają kontrolę nad surowcami krytycznymi, a Polska rozwija własne mod...
Polskie firmy wciąż nie są gotowe na unijną dyrektywę NIS2, niemiecki rząd przyjmuje pakiet modernizacyjny, a Ko...
Polski rynek kurierski jest tak duży, że Poczta Polska może zarabiać na nim, wchodząc we współpracę z Orlen Pacz...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas