Reklama

Sprzyjający czas dla restauracji

Popyt na usługi stale rośnie, podobnie jak przychody lokali. Pomagają rosnące zarobki Polaków, a także rządowy program 500+.

Publikacja: 04.09.2018 21:00

Sprzyjający czas dla restauracji

Foto: Adobe Stock

Branża gastronomiczna w Polsce rozwija się od lat w ponadprzeciętnym tempie. Ostatnio jednak istotnym problemem są rosnące koszty pracy.

Motorem napędowym sektora są oczywiście rosnące zarobki Polaków, którzy dzięki coraz wyższym nadwyżkom w domowych budżetach mogą sobie pozwalać na wydatki na dobra wyższego rzędu. – Branża restauracji, jak i cały rynek HoReCa (ang. Hotel, Restaurant, Catering/Café – red.) obserwuje znaczący wzrost popytu ze strony konsumentów w ostatnich latach. Zgodnie z danymi firmy PMR, rynek HoReCa w 2017 r. wzrósł o ponad 6 proc. rok do roku, do 28,6 mld zł i był to już trzeci rok z ponad 5-proc. tempem wzrostu – wskazuje Michał Krajczewski, ekspert BM BGŻ BNP Paribas.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Biznes
Politechnika Warszawska sprzedaje technologie
Biznes
Mercedes-Benz chce zarejestrować markę w Rosji. Dlaczego robi to teraz?
Biznes
Hyundai w ogniu napięć USA–Korea Płd. Fabryka w Georgii opóźniona przez akcję służb
Biznes
Zakupy systemów antydronowych, kłopoty niemieckiego eksportu i decyzja EBC
Biznes
Prezes Totalizatora Sportowego: Jest silne lobby, które chce znieść monopol państwa
Reklama
Reklama