Sprzyjający czas dla restauracji

Popyt na usługi stale rośnie, podobnie jak przychody lokali. Pomagają rosnące zarobki Polaków, a także rządowy program 500+.

Publikacja: 04.09.2018 21:00

Sprzyjający czas dla restauracji

Foto: Adobe Stock

Branża gastronomiczna w Polsce rozwija się od lat w ponadprzeciętnym tempie. Ostatnio jednak istotnym problemem są rosnące koszty pracy.

Motorem napędowym sektora są oczywiście rosnące zarobki Polaków, którzy dzięki coraz wyższym nadwyżkom w domowych budżetach mogą sobie pozwalać na wydatki na dobra wyższego rzędu. – Branża restauracji, jak i cały rynek HoReCa (ang. Hotel, Restaurant, Catering/Café – red.) obserwuje znaczący wzrost popytu ze strony konsumentów w ostatnich latach. Zgodnie z danymi firmy PMR, rynek HoReCa w 2017 r. wzrósł o ponad 6 proc. rok do roku, do 28,6 mld zł i był to już trzeci rok z ponad 5-proc. tempem wzrostu – wskazuje Michał Krajczewski, ekspert BM BGŻ BNP Paribas.

Pozostało 83% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Biznes
„Rzeczpospolita” o perspektywach dla Polski i świata w 2025 roku
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Czy Polacy przestają przejmować się klimatem?
Biznes
Zygmunt Solorz wydał oświadczenie. Zgaduje, dlaczego jego dzieci mogą być nerwowe
Biznes
Znamy najlepszych marketerów 2024! Lista laureatów konkursu Dyrektor Marketingu Roku 2024!
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Biznes
Złote Spinacze 2024 rozdane! Kto dostał nagrody?