Euromonitor International prognozuje, że w tym roku branża gastronomiczna w Polsce wypracuje 8-procentowy wzrost przychodów, największy w całym dziesięcioleciu. Giełdowy PolRest, który dziś otwiera pierwszą restaurację Rooster w Warszawie, ogłosił plany uruchomienia nowej sieci: lokali działających pod marką Invito, z menu opartym na pizzy i makaronach.

– Nowa marka umożliwi nasz rozwój w takich miejscach jak centra handlowe czy miasta poniżej 250 tysięcy mieszkańców – mówi Kornel Drozdowski, prezes PolRestu. – W tym roku chcemy uruchomić cztery lokale – dodaje Krzysztof Płaszewski, wiceprezes spółki. Do końca 2010 roku planowane jest uruchomienie 12 – 18 lokali Invito.

Nowe restauracje będą tańsze niż Rooster – średni rachunek planowany jest na 15 – 25 zł. Lokali pod dotychczasowym szyldem też będzie przybywać. Warszawska restauracja jest 10. w Polsce, do 2010 roku ma ich być łącznie 20 – 30. Zdaniem Drozdowskiego sieć Rooster dobrze się sprawdza na deptakach dużych miast, ale niekoniecznie w centrach handlowych.Pytany o wyniki za 2007 rok wiceprezes Płaszewski mówi:

– Zarówno przychody, jak i zysk przekroczą prognozy. Ostateczne liczby podamy za kilka tygodni – dodaje. Dwóch największych akcjonariuszy PolRestu to prawnik z wykształcenia Kornel Drozdowski i specjalista od zarządzania Krzysztof Płaszewski.

Największy konkurent rodzimej spółki – również notowana na giełdzie firma AmRest – już pochwaliła się wstępnymi wynikami za ubiegły rok. Spółka pokazała prawie 36-proc. wzrost przychodów ze sprzedaży (dane wstępne). AmRest, operator sieci KFC i Pizza Hut, zapowiada w tym roku wprowadzenie do Polski sieci kawowej Starbucks. Trzecia z giełdowych spółek branży gastronomicznej – Sfinks – ogłosi ubiegłoroczne wyniki w lutym.