Truskawka ta otrzymała „chronione oznaczenie geograficzne“. Oznacza to, że będzie można ją produkować tylko w rejonie Kaszub.
Wcześniej Polska zdobyła unijną ochronę przed podróbkami dla 12 produktów. Pierwszym z nich była bryndza podhalańska, która zdobyła certyfikat dwa lata temu. Po niej dostał go oscypek, do tej pory najbardziej popularny wyrób regionalny z Polski. Na początku lutego 2007 r. – tuż przed końcem terminu zgłaszania sprzeciwu wobec rejestracji – „nie” dla przyznania certyfikatu serowi z Podhala powiedzieli Słowacy. Nasi południowi sąsiedzi, którzy produkują ser oštiepok, obawiali się, że zastrzeżenie przez nas oscypka uniemożliwi im używanie tradycyjnej nazwy.
Swoje weto wycofali dopiero, gdy nasze Ministerstwo Rolnictwa zapewniło, że nazwa „oscypek” będzie używana tylko w języku polskim. W czołówce państw unijnych, które rejestrują najwięcej produktów regionalnych są Włochy, Francja i Hiszpania.