Kryzys sprzyja „slow food”

Światowa kampania Slow Food na rzecz dobrej, czystej i uczciwej żywności zyskała wsparcie z powodu kryzysu — uważa jej inicjator

Publikacja: 20.11.2011 15:21

Kryzys sprzyja „slow food”

Foto: Bloomberg

- Społeczeństwu coraz bardziej trafiają do przekonania nasze argumenty, że mamy do czynienia z potrójnym kryzysem: finansowym, środowiska i energetycznym — oświadczył założyciel ruchu Slow Food, Carlo Petrini na marginesie targów zdrowej żywności Euro Gusto w Tours w zachodniej Francji.

Organizowana co 2 lata druga taka impreza (18-20 listopada) miała na celu walkę z marną jakością produktów żywnościowych i podobną gastronomią, fast food. W tegorocznej edycji promowano zimowe warzywa, tańsze rodzaje mięsa i podroby.

- Zużywamy znacznie więcej energii niż produkujemy, a staje się to problemem w przypadku żywności — twierdził Włoch, ciepło przyjęty wśród stoisk oferujących szeroką gamę produkcji rolnej, od kapusty z Lorient po szafran z Maroka.

- Ludzka zachłanność zniszczyła naszą żyzną glebę, wodę, bioróżnorodność. Ziemia nie ma bogactw naturalnych bez granic. Musimy więc wzmocnić prawdziwe nośniki trwałego rolnictwa — małe i średnie gospodarstwa rolne — uważa.

- Tylko na szczeblu lokalnym człowiek staje się aktorem, odzyskuje dumę z uczestniczenia, a nie bierny obywatel — argumentuje ten socjolog i krytyk gastronomiczny.

Petrini twierdzi, że kluczem do zmian w sposobie produkowania żywności są działania „glokalne", łączące lokalne inicjatywy wykorzystywania technologii w tworzeniu globalnej siły, ponadnarodowych korporacji jutra.

Założył swój ruch w 1986 r., z siedzibą w Piemoncie; dotąd przystąpiło do niego około 100 tys. ludzi z ponad 160 krajów. Ruch ten chce uczyć ludzi tradycyjnych i całościowych metod produkcji i bronić bioróżnorodności w podąży żywności.

Współpraca władz Turynu z ruchem Slow Food doprowadziła do powstania projektu wspieranego finansowo przez Europę. Uczestniczy w nim 5 partnerów: Turyn, Tours, Bilbao, Ryga i Slow Food, którzy przygotowują projekty współpracy z 6 krajami Afryki. Slow Food współpracuje z innymi stowarzyszeniami. — Wszyscy, którzy pragną zmiany są naszymi braćmi — podkreśla Włoch.

- Społeczeństwu coraz bardziej trafiają do przekonania nasze argumenty, że mamy do czynienia z potrójnym kryzysem: finansowym, środowiska i energetycznym — oświadczył założyciel ruchu Slow Food, Carlo Petrini na marginesie targów zdrowej żywności Euro Gusto w Tours w zachodniej Francji.

Organizowana co 2 lata druga taka impreza (18-20 listopada) miała na celu walkę z marną jakością produktów żywnościowych i podobną gastronomią, fast food. W tegorocznej edycji promowano zimowe warzywa, tańsze rodzaje mięsa i podroby.

Biznes
„Rzeczpospolita” o perspektywach dla Polski i świata w 2025 roku
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Czy Polacy przestają przejmować się klimatem?
Biznes
Zygmunt Solorz wydał oświadczenie. Zgaduje, dlaczego jego dzieci mogą być nerwowe
Biznes
Znamy najlepszych marketerów 2024! Lista laureatów konkursu Dyrektor Marketingu Roku 2024!
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Biznes
Złote Spinacze 2024 rozdane! Kto dostał nagrody?