Sawicki był pytany na konferencji prasowej o to, czy resort przygotowuje się do tego, że po nałożeniu embarga na polskie warzywa i owoce kolejnym krokiem może być embargo na polskie mięso. "Przygotowujemy się (na to) i to dokładnie od lutego 2008 r., kiedy Rosja zniosła embargo na żywność z Polski. Byłem przekonany, że ten rynek jest rynkiem niepewnym" - powiedział. Dlatego - jak wyjaśnił - potrzebna była promocja polskiej żywności na rynkach trzecich.
Jak zaznaczył, resort w ostatnich latach razem z rolnikami i przedsiębiorcami uczestniczył w wielu światowych imprezach targowych - w krajach azjatyckich i arabskich. "Mamy rzeczywiście szeroko otwarte rynki, ale nie na tyle, żeby w szybkim tempie zrekompensować ubytek rynku rosyjskiego" - zaznaczył.
Minister pytany był również, jak ocenia szanse na otrzymanie rekompensat dla polskich producentów warzyw i owoców. Jeszcze w piątek ma rozmawiać o tej sprawie z przedstawicielami Komisji Europejskiej i Parlamentu Europejskiego. Zdaniem Sawickiego jest za wcześnie, by mówić o szansach i konkretnych środkach. "Przedstawiliśmy wczoraj KE wartość tego rynku - owoców i warzyw w Rosji. Będziemy teraz rozmawiać" - powiedział.
Sawicki wyraził też zadowolenie, że po wielu latach Japonia zniosła embargo na polską wołowinę. "Po 13 latach od pojawienia się choroby wściekłych krów w Europie, kiedy Japonia zakazała całkowicie importu wołowiny z Europy, Polska jest czwartym krajem po Francji, Holandii i Irlandii, który otrzymuje zgodę Japonii na eksport wołowiny" - powiedział. Dodał, że trwają intensywne prace, aby również udało się znieść embargo na wieprzowinę w tym azjatyckim kraju. W 2013 r. 2/3 polskiego eksportu towarów spożywczych na rynek japoński stanowiła wieprzowina.
Od piątku ma obowiązywać czasowe ograniczenia wwozu do Rosji polskich owoców i warzyw. W środę o zakazie poinformowała Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej (Rossielchoznadzor). Zakaz dotyczy oprócz świeżych jabłek, także gruszek, wiśni, czereśni, nektaryn, śliwek i wszystkich odmian kapusty (w tym białej, pekińskiej, czerwonej, brukselki, brokułów), kalafiorów.