W lodziarni Lody Prawdziwe, która wystartowała w Warszawie w połowie tego roku, przyznają, że do wymyślania nowości inspirują ich głównie klienci pytający o konkretne smaki.
– Ostatnio mieliśmy masę pytań o lody jabłkowe. Wprowadziliśmy więc smaki: jabłko oraz papierówkę – mówi Sylwia Zatorska-Marć z lodziarni Lody Prawdziwe.
Po oryginalne lody nie trzeba dziś wybierać się za granicę. W Polsce – choć nadal królują czekoladowe, śmietankowe i waniliowe – można spotkać lody z koperkiem i estragonem.
Sorbety dyniowe oferować będzie warszawska lodziarnia Limoni Canteri 1952, której znakiem rozpoznawczym są lody np. z buraków. Tego lata wprowadziła m.in. sorbety ogórkowo-cytrynowe. Giacomo Canteri, właściciel Limoni Canteri 1952, przyznaje, że okazały się strzałem w dziesiątkę w trakcie lipcowych upałów.
Testują na klientach
Piątkowy poranek w lodziarni przy ulicy Puławskiej w Warszawie. Pierwsi klienci zamawiają kawę, ciasto i lody, które Elżbieta i Zbigniew Grycan sprzedają tutaj od ponad 30 lat – od dekady pod marką Grycan – Lody od Pokoleń. Lodziarni mają już Polsce niemal 130, ta z warszawskiego Mokotowa jest miejscem szczególnym. To tutaj testuje się nowe smaki lodów. Na wiosnę klienci mieli okazję jako pierwsi posmakować lodów jogurtowych o smaku mango, teraz próbują śliwkę w czekoladzie.