fbTrack

Nauka

Pieczarka bez tajemnic

Fotorzepa, Bartosz Jankowski
Genom pieczarki hodowlanej, agaricus bisporus, rozszyfrowali francuscy naukowcy z INRA w Nancy (Institut National de la Recherche Agronomique).
Zespołem kierował dr Francis Martin. Wiadomość o tym zamieszcza amerykańskie pismo Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Badacze posłużyli się dwoma odmianami, jedną rosnąco dziko w Kalifornii, drugą hodowlaną. Zidentyfikowali "mechanizmy genetyczne biorące udział w formowaniu się tych grzybów i nabywaniu przez nie zdolności adaptacji do środowiska, w którym żyją". Naukowcy zidentyfikowali faktory genetyczne kontrolujące wzrost pieczarek i enzymy właściwe tylko dla nich. Między innymi wyróżnili 24 formy peroksydazy, enzymu szczególnie skutecznie rozkładającego różne niekorzystne dla zdrowia człowieka substancje organiczne występujące w glebie.
Pod względem badawczym, otwiera to drogę do poznania roli grzybów w procesie recyklingu węgla w środowisku, w którym rosną. Badania te mają też praktyczne znaczenie, umożliwią wyhodowania nowych, udoskonalonych odmian. Pieczarki to najczęściej hodowane grzyby na świecie, pieczarkarnie na całej kuli ziemskiej dostarczają rocznie 1,4 mln ton tego przysmaku. Ich sztuczną uprawę opanowano we Francji już ponad 300 lat temu, stąd znane są szeroko na świecie jako "champignon de Paris". Ich wartość kaloryczna jest niemal równa zeru, natomiast zawierają cenne dla zdrowia witaminy, sole mineralne i mikroelementy.
Źródło: rp.pl

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL