fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Obwarzanek rusza na podbój UE

W Krakowie i okolicach sprzedaje się codziennie ok. 150 tysięcy obwarzanków
Fotorzepa, Pio Piotr Guzik
Chrupiący, złocisty przysmak ma trafić na listę produktów chronionych
Znaki szczególne: średnica od 12 do 17 cm, grubość splotu 2 do 4 cm, waga od 80 do 120 gramów. Połysk, lekko słodkawy smak. Czasem z makiem lub solą, innym razem – z sezamem czy serem. Rodem z Krakowa.Czeka na rejestrację w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (jeśli w ciągu pół roku żadne z państw Wspólnoty nie wniesie sprzeciwu, specjał będzie chroniony). Nie precel czy bajgiel, tylko obwarzanek krakowski. Pod Wawelem za 1,30 – 1,40 zł. Ostatnio próbował podbić kilka punktów w Warszawie, m.in. Złote Tarasy.Nie wiadomo, czy gustowali w nim król Jagiełło albo królowa Jadwiga, ale to w rachunkach ich dworu znaleziono pierwsze wzmianki o wypieku obwarzanków w Krakowie i okolicy.Dziś amatorzy specjału z mąki pszennej, z dozwolonym dodatkiem żytniej, pytają o niego codziennie już od świtu. – Dwa z makiem wystarczą mi za obiad – mówi Katarzyna, studentka Uniwersytetu Jagiellońskiego.Pani Halina od pięciu lat z charakterystycznego wózka, jakich w ce...
Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
REKLAMA
REKLAMA