fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Zdrowie

Truskawki to samo zdrowie? Czasami ich jedzenie jest ryzykowne

Adobe Stock
W sklepach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki. Chociaż to jedne z najbardziej lubianych i wartościowych owoców, to jednak ich jedzenie nie zawsze wychodzi na zdrowie. Onet przypomina o czterech zagrożeniach, przed którymi ostrzegają dietetycy.

Jest wiele powodów, dla których truskawki można uznać za wymarzony składnik diety. Są wyjątkowo smaczne, mają mało kalorii, a na dodatek przyspieszają przemianę materii. Te „prawdziwe”, dojrzewające w słońcu  truskawki zawierają też mnóstwo wartościowych składników odżywczych, w tym antyoksydanty. Działają dobroczynnie na serce: obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Poleca się je osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – ze względu na ich działanie moczopędne. Są nawet badania naukowe mówiące o tym, że truskawki mogą neutralizować rakotwórcze działanie nitrozoamin, które spożywamy z mięsem. Mimo wszystkich tych zalet są sytuacje, kiedy jedzenie truskawek, przede wszystkim tych uprawianych przemysłowo, może zaszkodzić – czytamy w Onecie.

1. Truskawki kumulują pestycydy

Truskawki są w czołówce produktów o największej zawartości pestycydów (w ich produkcji stosuje się zwłaszcza środki o działaniu grzybobójczym). Pestycydy to bomby z opóźnionym zapłonem. O ile objawy jednorazowego zatrucia nimi to najczęściej biegunki, wymioty i bóle głowy, to długotrwałe kumulowanie się ich w organizmie podnosi ryzyko nowotworów, uszkodzenia układu nerwowego, problemów z płodnością u mężczyzn (uszkadzają nasienie).

W 2018 roku przebadano wybrane partie polskich i hiszpańskich truskawek pod kątem obecności pestycydów. W owocach wprawdzie wykryto ich obecność, jednak były to ilości śladowe, które nie miały wpływu na zdrowie.

2. Na owocach szybko pojawia się toksyczna pleśń

Truskawki są bardzo podatne na pleśń i mają bardzo krótki okres przechowywania. Zjedzenie sporej ilości owoców zainfekowanych pleśnią (najczęściej jest to toksyczna patulina), a więc nadgniłych, z plamami na skórce, watowatym miąższem, może skutkować ostrym zatruciem. Gdy zaś patuliny jest w organizmie za dużo, ryzykujemy m.in. chorobami wątroby, wrzodami, uszkodzeniem śluzówki jelit, krwawieniem w jelitach, alergiami.

Ryzyko można znacznie zmniejszyć, kupując owoce suche, niepogniecione i zdrowe. Ważne jest również odpowiednie mycie i przechowywanie: nie trzymamy truskawek w lodówce dłużej niż dwie doby i nigdy w plastikowym pojemniku; myjemy je przed samym zjedzeniem, zawsze pod bieżącą wodą.

3. Mogą nasilać problemy z jelitami

Drobne pestki truskawek mogą podrażnić śluzówkę jelita - owoców tych powinny więc unikać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, a także choroby zapalne jelit (np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego).

4. Mogą uczulać

Truskawki należą do owoców najczęściej wywołujących reakcje alergiczne. Efektem ich zjedzenia mogą być u niektórych osób zmiany na skórze (najczęściej tzw. pokrzywka) i biegunka. Winną tych nieprzyjemnych objawów jest nadprodukcja histaminy, którą wywołują truskawki.

Ze względu na pokaźną ilość salicylanów w truskawkach, owoców tych nie powinny też jadać osoby uczulone na te związki. Skutkiem mogą być nie tylko wspomniane wyżej alergie skórne, ale również duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn.

Źródło: Onet, rp.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA