Reklama

Truskawki to samo zdrowie? Czasami ich jedzenie jest ryzykowne

W sklepach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki. Chociaż to jedne z najbardziej lubianych i wartościowych owoców, to jednak ich jedzenie nie zawsze wychodzi na zdrowie. Onet przypomina o czterech zagrożeniach, przed którymi ostrzegają dietetycy.

Aktualizacja: 24.05.2019 07:40 Publikacja: 23.05.2019 21:34

Truskawki to samo zdrowie? Czasami ich jedzenie jest ryzykowne

Foto: Adobe Stock

Jest wiele powodów, dla których truskawki można uznać za wymarzony składnik diety. Są wyjątkowo smaczne, mają mało kalorii, a na dodatek przyspieszają przemianę materii. Te „prawdziwe”, dojrzewające w słońcu  truskawki zawierają też mnóstwo wartościowych składników odżywczych, w tym antyoksydanty. Działają dobroczynnie na serce: obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Poleca się je osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – ze względu na ich działanie moczopędne. Są nawet badania naukowe mówiące o tym, że truskawki mogą neutralizować rakotwórcze działanie nitrozoamin, które spożywamy z mięsem. Mimo wszystkich tych zalet są sytuacje, kiedy jedzenie truskawek, przede wszystkim tych uprawianych przemysłowo, może zaszkodzić – czytamy w Onecie.

1. Truskawki kumulują pestycydy

Truskawki są w czołówce produktów o największej zawartości pestycydów (w ich produkcji stosuje się zwłaszcza środki o działaniu grzybobójczym). Pestycydy to bomby z opóźnionym zapłonem. O ile objawy jednorazowego zatrucia nimi to najczęściej biegunki, wymioty i bóle głowy, to długotrwałe kumulowanie się ich w organizmie podnosi ryzyko nowotworów, uszkodzenia układu nerwowego, problemów z płodnością u mężczyzn (uszkadzają nasienie).

W 2018 roku przebadano wybrane partie polskich i hiszpańskich truskawek pod kątem obecności pestycydów. W owocach wprawdzie wykryto ich obecność, jednak były to ilości śladowe, które nie miały wpływu na zdrowie.

2. Na owocach szybko pojawia się toksyczna pleśń

Reklama
Reklama

Truskawki są bardzo podatne na pleśń i mają bardzo krótki okres przechowywania. Zjedzenie sporej ilości owoców zainfekowanych pleśnią (najczęściej jest to toksyczna patulina), a więc nadgniłych, z plamami na skórce, watowatym miąższem, może skutkować ostrym zatruciem. Gdy zaś patuliny jest w organizmie za dużo, ryzykujemy m.in. chorobami wątroby, wrzodami, uszkodzeniem śluzówki jelit, krwawieniem w jelitach, alergiami.

Ryzyko można znacznie zmniejszyć, kupując owoce suche, niepogniecione i zdrowe. Ważne jest również odpowiednie mycie i przechowywanie: nie trzymamy truskawek w lodówce dłużej niż dwie doby i nigdy w plastikowym pojemniku; myjemy je przed samym zjedzeniem, zawsze pod bieżącą wodą.

3. Mogą nasilać problemy z jelitami

Drobne pestki truskawek mogą podrażnić śluzówkę jelita - owoców tych powinny więc unikać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, a także choroby zapalne jelit (np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego).

4. Mogą uczulać

Truskawki należą do owoców najczęściej wywołujących reakcje alergiczne. Efektem ich zjedzenia mogą być u niektórych osób zmiany na skórze (najczęściej tzw. pokrzywka) i biegunka. Winną tych nieprzyjemnych objawów jest nadprodukcja histaminy, którą wywołują truskawki.

Reklama
Reklama

Ze względu na pokaźną ilość salicylanów w truskawkach, owoców tych nie powinny też jadać osoby uczulone na te związki. Skutkiem mogą być nie tylko wspomniane wyżej alergie skórne, ale również duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn.

Zdrowie
Co z planami naprawczymi w zadłużonych szpitalach? „Mamy marazm”
Zdrowie
Janusz Cieszyński: Podniósłbym sobie składkę zdrowotną
Zdrowie
Śmierć po cesarce. Ministerstwo zapowiada kontrole oddziałów ginekologiczno-położniczych
Zdrowie
Janusz Cieszyński o finansowaniu ochrony zdrowia. Hamulec akcyzowy, przegląd składki zdrowotnej i rolnicy z Marszałkowskiej
Zdrowie
Poznański szpital zaprzecza informacjom o ograniczaniu dostępu do świadczeń. „To są fake newsy”
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama