Święta Wielkanocne są dobrą okazją, by najeść się jajek do woli. Natomiast w codziennej diecie eksperci uważają za rozsądne spożywanie 7 jajek tygodniowo, chociaż wiele badań wykazało, że i zjedzenie 12 nadal byłoby korzystne.
Jajka, nawet spożywane w dużych ilościach, zdają się nie mieć negatywnego wpływu na zdrowie. Ogromne znaczenie ma natomiast tłuszcz, który codziennie jemy wraz z jajkami. Uczeni są zgodni co do tego, że najbardziej szkodzą nam tłuszcze zwierzęce, żywność przetworzona i tłuszcze trans. Jajka nie są zatem niezdrowe, dopóki nie smażymy ich na bekonie, nie zjadamy do tego dużych ilości białego pieczywa, frytek, parówek i innych produktów współczesnej niezdrowej diety.
– To może być powód, dla którego niektóre badania naukowe, m.in. przeprowadzane w USA, wykazywały zależność między wysokim spożyciem jaj a większym ryzykiem zgonu z powodu powikłań sercowo naczyniowych – stwierdził dr Jyrki K. Virtanen, ekspert z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii, Kuopio, który również badał zdrowotne skutki diety bogatej w jaja. Jak zauważył, w Stanach Zjednoczonych wyższe spożycie jaj zwykle wiąże się z częstszym paleniem, mniejszą aktywnością fizyczną i większym spożyciem przetworzonego czerwonego mięsa.
Jeśli jajka są elementem zdrowej diety, obfitującej w warzywa, węglowodany złożone (pełnoziarnisty chleb, makaron razowy, brązowy ryż), a ubogiej w czerwone i przetworzone mięso, mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych.
Jajka są dobre na pamięć
Są bogatym źródłem substancji, m.in. lecytyny i choliny, które działają korzystnie na komórki nerwowe. Fińscy badacze z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii przeanalizowali dietetyczne przyzwyczajenia 2497 zdrowych mężczyzn w wieku 42-60, których losy były śledzone przez 22 kolejne lata. Po zakończeniu okresu obserwacji okazało się, że u 337 mężczyzn zdiagnozowano zaburzenia pamięci, a u 266 chorobę Alzheimera. Badacze nie odnotowali związków z dużym spożyciem jajek (średnio jednego dziennie), a podwyższonym ryzykiem tych dolegliwości. Co więcej, okazało się, że jest wręcz odwrotnie. Osoby jedzące jajka w testach sprawdzających poziom funkcji poznawczych wypadały lepiej niż te ich unikające.