Reklama

Jajka nie szkodzą sercu, ale trzeba wiedzieć, jak je jeść

Liczne badania naukowe potwierdzają, że jajka są cennym i jednocześnie niskokalorycznym źródłem wartości odżywczych. Wbrew niektórym opiniom, mogą je jeść bez obaw osoby z nadwagą, chore na cukrzycę typu 2, a nawet mające problemy z sercem. Niestety, są pewne warunki.

Publikacja: 20.04.2019 23:51

Jajka są skarbnicą witamin i składników odżywczych, ale warto je jeść w towarzystwie innych zdrowych

Jajka są skarbnicą witamin i składników odżywczych, ale warto je jeść w towarzystwie innych zdrowych produktów

Foto: Adobe Stock

Święta Wielkanocne są dobrą okazją, by najeść się jajek do woli. Natomiast w codziennej diecie eksperci uważają za rozsądne spożywanie 7 jajek tygodniowo, chociaż wiele badań wykazało, że i zjedzenie 12 nadal byłoby korzystne.

Jajka, nawet spożywane w dużych ilościach, zdają się nie mieć negatywnego wpływu na zdrowie. Ogromne znaczenie ma natomiast tłuszcz, który codziennie jemy wraz z jajkami. Uczeni są zgodni co do tego, że najbardziej szkodzą nam tłuszcze zwierzęce, żywność przetworzona i tłuszcze trans. Jajka nie są zatem niezdrowe, dopóki nie smażymy ich na bekonie, nie zjadamy do tego dużych ilości białego pieczywa, frytek, parówek i innych produktów współczesnej niezdrowej diety.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Zdrowie
Jak wykorzystać dane pacjentów i nie stracić zaufania
Materiał Promocyjny
Jak nowoczesne aparaty słuchowe marki Signia mogą ułatwić komunikację na wakacyjnym wyjeździe?
Zdrowie
Nowa nadzieja dla chorych na cukrzycę. Naukowcy dokonali nowatorskiego przeszczepu
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Zdrowie
Programy wczesnego wykrywania raka płuca to szansa dla chorych
Reklama
Reklama