ONA, restauracja w południowo-zachodniej Francji, jako pierwszy wegański lokal w kraju, zdobyła gwiazdkę Michelin. Jej nazwa pochodzi od słów „Origine Non Animale”, co oznacza tyle co „Pochodzenie niezwierzęce”. Lokal znajdujący się niedaleko Bordeaux, założony został w 2016 roku dzięki finansowaniu społecznościowemu i kredytowi, którego udzielił bank Le Nef, specjalizujący się we wspomaganiu projektów, które uważa za etyczne.

Jak powiedziała właścicielka restauracji Claire Vallee, „kiedy otrzymała telefon z przewodnika Michelin informujący ją o nagrodzie, poczuła się, jakby potrącił ją pociąg”.  - To pokazuje, że nie ma rzeczy niemożliwych - podkreśliła. Poza klasycznym wyróżnieniem, lokal zdobył również zieloną gwiazdkę, którą Michelin wprowadził w zeszłym roku. To nagroda dla restauracji, które mają dobre wyniki w zakresie etycznych praktyk.

Jak zaznaczyła rzeczniczka przewodnika Michelin, „ONA to pierwsza wegańska restauracja we Francji, która zdobyła gwiazdkę”.

Vallee jest obecnie uważana za pionierkę kuchni wegańskiej w krajui. Choć restauracja ONA, z powodu ograniczeń związanych z pandemią COVID-19, musiała zostać zamknięta, właścicielka zaznaczyła, że nagroda daje jej nadzieję. - Najważniejsze to czerpać z tego radość - dodała.

Przewodnik Michelin to seria przewodników po krajach świata, wydawanych przez francuskie przedsiębiorstwo Michelin. Pierwsza edycja, opisująca Francję, ukazała się w 1900 roku. Przewodniki Michelin dzielą się na serię przewodników gastronomicznych, opisujących hotele i restauracje, oraz serię przewodników turystycznych. W obydwu seriach zamieszczane są oceny obiektów, którym przyznawane są gwiazdki według trzystopniowej skali.