fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Rolnictwo

Brakuje wieprzowiny. Hodują świnie większe od niedźwiedzi

Fotorzepa, Sławomir Mielnik
W Chinach wyhodowano świnię ważącą więcej od niedźwiedzia polarnego. W ten sposób kraj walczy z niedoborem wieprzowiny - podaje Business Insider.

Na stronach Business Insider Polska czytamy, że na jednej z chińskich farm wyhodowano świnię, która waży ponad 500 kilogramów. Tamtejszy rolnik chce w ten sposób przygotować całe stado świń, aby przeciwdziałać brakom wieprzowiny w kraju.

Od dziesięcioleci w Chinach dynamicznie rośnie spożycie mięsa. Epidemia afrykańskiego pomoru świń doprowadziła jednak ostatnio do gwałtownego zmniejszenia populacji trzody w Państwie Środka. Za wieprzowinę trzeba zapłacić nawet o 50 proc. więcej niż przed rokiem, ale już na początku 2020 r. ceny mogą być o 70 proc. wyższe niż na początku roku 2019. Niektóre lokalne samorządy zdecydowały się nawet sięgnąć do strategicznych rezerw wieprzowiny, by ludzie mieli stały dostęp do mięsa.

Czytaj także: ASF: Chiny uwalniają strategiczne rezerwy wieprzowiny

Niektóre z tych świń sprzedać można za ponad 10 tys. juanów, czyli ok. 1400 dol. To ponad trzykrotnie więcej niż wynosi średni miesięczny przychód w Nanning, stolicy regionu Kuangsi, w którym mieszka Pang Cong, właściciel trzody.

Coraz więcej rolników decyduje się na próby hodowania ogromnych świń, by wykorzystać braki wieprzowiny w kraju.

Czytaj także: Jedna z zagadek ASF rozwikłana

Trend hodowania większej trzody chcą wykorzystać również duże firmy mięsne, jak Wens Foodstuffs Group Co, Cofco Meat Holdings Ltd. czy Beijing Dabeinong Technology Group Co. Średnia waga świni w przypadku tych firm wzrosła ze 110 do 140 kilogramów.

Rolnicy, którzy zmuszani byli do zabijania trzody w ramach walki z rozprzestrzeniającym się afrykańskim pomorem świń, zastanawiają się jednak, czy decyzja o hodowli superświń nie okaże się zbyt ryzykowna.

We wrześniu oficjalna całkowita populacja świń w Chinach wynosiła 460 milionów sztuk. Rozwiązaniem problemu niedoboru mięsa w przyszłości może być popularyzacja "roślinnego mięsa" lub mięsa z laboratorium.

Źródło: Onet.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA