Jej wskaźnik cen żywności odnotowujący comiesięczne zmiany koszyka zbóż, nasion roślin oleistych, nabiału, mięsa i cukru wyniósł średnio 96,1 pkt wobec 94,3 w lipcu.
FAO stwierdziła, że światowe zbiory zbóż powinny osiągnąć w tym roku rekordowy poziom. Ich wskaźnik cen zwiększył się w sierpniu o 1,9 proc., był o 7 proc. wyższy niż rok temu. Najbardziej zdrożały sorgo, jęczmień i ryż, również kukurydza z powodu niepokojów o perspektywy zbiorów w Stanach po niedawnych zniszczeniach plantacji w stanie Iowa.
Wskaźnik cen olejów roślinnych zwiększył się o 5,9 proc. w ciągu miesiąca zbliżając się do poziomu z początku pandemii na świecie. Olej palmowy zyskał na wartości z powodu spodziewanego zmniejszenia produkcji w najważniejszych krajach, co w w połączeniu z dużym popytem w imporcie na świecie doprowadziło do zmniejszenia jego rezerw.
Średnie ceny cukru wzrosły o 6,7 proc. od lipca w związku z prognozami mniejszej produkcji na skutek niekorzystnej pogody w Unii Europejskiej i w Tajlandii. Duży popyt w imporcie Chin przyczynił się również do wzrostu cen.