Cargill jest jednym z kluczowych wytwórców produktów z ograniczoną zawartością cukru. Oferuje pełną gamę słodzików, od wyrobów pełnokalorycznych po produkty z zerową liczbą kalorii. Obecnie rozbudowuje swoją ofertę o błonniki rozpuszczalne, które pozwalają zmniejszyć zawartości cukru nawet o 30 proc., ograniczyć kaloryczność i zwiększyć ilość błonnika w wyrobach cukierniczych, nadzieniach, płatkach zbożowych, lodach i nabiale, przy jednoczesnym zachowaniu pożądanego wyglądu, smaku i tekstury. Opracowane przez Cargill błonniki rozpuszczalne pochodzą z roślin takich jak pszenica i kukurydza.

Linia błonników rozpuszczalnych Cargilla będzie produkowana w zakładzie firmy w Bielanach Wrocławskich. Ruszyła już budowa nowej jednostki produkcyjnej, a pełne wprowadzenie na rynek pierwszych produktów jest spodziewane w drugiej połowie 2022 r.

Koncern Cargill zatrudnia 160 tys. pracowników w 70 krajach.