Świat przestawia się na mięso z roślin

Obecnie 2 proc. produkcji białka na świecie ma roślinne źródło. W optymistycznym scenariuszu w 2035 r. będzie to już 22 proc.

Aktualizacja: 08.04.2021 06:14 Publikacja: 07.04.2021 21:00

Świat przestawia się na mięso z roślin

Foto: Adobe Stock

Na świecie widać wzrost zainteresowania alternatywnymi, niezwierzęcymi źródłami białka, co pokazuje najnowszy raport firmy BCG. Z jej analiz wynika, że w 2020 r. konsumenci spożyli 13 mln ton sześciennych roślinnych alternatyw dla produktów zwierzęcych. W kolejnych latach rynek ma rosnąć dwucyfrowo – najszybciej w latach 2025–2030 – by osiągnąć docelowo niemal 100 mln ton sześciennych. W tym wariancie stanowić to będzie już 11 proc. ogólnej produkcji białka, a wartość rynku sięgnie 290 mld dol.

Czytaj także: Raport: Polacy chcą wyrzucić mięso z diety. Jest jedno „ale”

To jest zrównoważony scenariusz, w najbardziej optymistycznej wersji, gdy wsparcie ze strony ustawodawców oraz nowych technologii pomoże szybciej rozwijać nowe produkty, wówczas udział alternatyw sięgnąć może 22 proc. Głównie pochodzić będą z roślin, ale rosnąć ma także produkcja na bazie mikroorganizmów, jak i hodowla komórkowa, obecnie trudno dostępna z racji wysokich kosztów.

– Korzyści z alternatyw są jasne – mniejsza emisja CO2, znikają problemy etyczne i środowiskowe związane z hodowlą zwierząt intensywnymi, przemysłowymi metodami – podaje BCG w raporcie.

Rośnie także świadomość konsumentów i ich oczekiwania co do producentów, jak i sklepów, w zakresie rozwijania oferty tego typu produktów. – W najbliższych latach tempo zmian znacznie przyspieszy – mówi Elizabeth Gutschenritter, dyrektor zarządzający koncernu Cargill, jednego z głównych producentów wyrobów mięsnych, podkreślając znaczenie technologii i ciągłych prac nad nowymi recepturami, a także składnikami.

W Polsce również najwięksi producenci wyrobów mięsnych, jak i nabiału inwestują w nowe technologie i produkują już roślinne alternatywy. Jak już pisaliśmy w „Rzeczpospolitej", w 2020 r. rynek roślinnych alternatyw dla mięsa podwoił się, w przypadku nabiału wzrost przekroczył 60 proc. Ten rynek rośnie coraz szybciej, już wart jest nawet ok. 1 mld zł, a to dopiero początek trendu.

– Wprowadzenie diety roślinnej było dla nas naturalnym krokiem rozwoju. Słuchamy użytkowników i jesteśmy otwarci na ich potrzeby, a poza tym chcieliśmy służyć zupełnie nowym grupom: weganom czy flexitarianom – mówi Rafał Bartoszewicz, dyrektor marketingu i sprzedaży kateringu Nice to Fit You. – Pytania o wariant przyjazny weganom pojawiały się w rozmowach z klientami cyklicznie – i to zarówno od naszych stałych użytkowników, jak i potencjalnych nowych. Nie sposób przejść obok tego obojętnie – w końcu zainteresowanie kuchnią roślinną charakteryzuje się tendencją wzrostową – dodaje.

– W ofercie mamy 15 smaków. Na bieżąco reagujemy na sugestie klientów i staramy się im sprostać. To oni są najlepszym testerem oraz moje dzieci. W chwili obecnej testujemy nowe smaki pasty orzechowej, jednak szczegółów nie chciałbym na razie zdradzać – mówi Maciej Basiński, właściciel Maslove, producenta maseł orzechowych.

– 2020 r. był przełomowy dla sektora roślinnego. Pomimo zakłóceń i niepewności wywołanych przez pandemię, popyt i aktywność wokół rozwoju nowych produktów osiągnęły nowy poziom – mówi Patricia Homa, prezeska Fundacji ProVeg. – Podczas gdy wiele innych sektorów spożywczych musiało zmagać się z wieloma problemami, sektor roślinny rozwijał się prężnie. Producenci żywności, widząc rosnące zainteresowanie konsumentów produktami roślinnymi, chcą wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom i rozglądają się za możliwościami wprowadzania wege opcji – dodaje.

Na świecie widać wzrost zainteresowania alternatywnymi, niezwierzęcymi źródłami białka, co pokazuje najnowszy raport firmy BCG. Z jej analiz wynika, że w 2020 r. konsumenci spożyli 13 mln ton sześciennych roślinnych alternatyw dla produktów zwierzęcych. W kolejnych latach rynek ma rosnąć dwucyfrowo – najszybciej w latach 2025–2030 – by osiągnąć docelowo niemal 100 mln ton sześciennych. W tym wariancie stanowić to będzie już 11 proc. ogólnej produkcji białka, a wartość rynku sięgnie 290 mld dol.

Pozostało 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Polacy oszczędzają i nie marnują żywności
Przemysł spożywczy
Kakao droższe od miedzi. Zyskuje na wartości szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Chude lata dla alkoholi. Uderzyła je akcyza
Przemysł spożywczy
Kakao drożeje szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Wielka Brytania grozi zakazem importu polskiego drobiu z powodu salmonelli