Super Bowl. Ceny skrzydełek odleciały wysoko

Rokrocznie w dniach poprzedzających rozgrywki Super Bowl (futbolu amerykańskiego) ceny skrzydełek kurczaków biły rekordy. Tegoroczny Super Bowl odbędzie się 7 lutego.

Publikacja: 07.02.2021 13:42

Super Bowl. Ceny skrzydełek odleciały wysoko

Foto: Bloomberg

W tym roku skrzydełka podrożały tak bardzo, że Amerykanie przestawiają się na żeberka wieprzowe. Które także drożeją. Skrzydełka kurczaków są łatwe do jedzenia, w czasie, kiedy ogląda się telewizję i bardzo łatwo jest je przyrządzić. Jako główne danie popularne są nie tylko w czasie meczowej kolacji towarzyszącej Super Bowl, ale i innych sportowych wydarzeń. Dla tych, którzy nie mają czasu, albo nie potrafią, jest ogromna oferta restauracji. Dla producentów i dystrybutorów skrzydełka mają jedną wielką zaletę. Doskonale się je transportuje ściśnięte w kartonach, więc zajmują mało miejsca. A restauratorom łatwo je zapakować w zamówieniach na wynos, znacznie łatwiej, niż np. steki, czy całe pieczone kurczaki.

Według amerykańskiego Departamentu (Ministerstwa) Rolnictwa w tym roku jest o 3 proc. mniej kurczaków na rynku, niż rok temu. Dla restauracji, które mają stałe źródła zaopatrzenia, pozornie to nie jest duży problem, bo najwyżej ich klienci zapłacą więcej. Tyle, że w pewnym momencie i tutaj pojawia się bariera cenowa.

Dla osób, które to tradycyjne amerykańskie danie będą chciały przyrządzić same, to kłopot, bo już tydzień temu trudno je było kupić. A cena świeżych skrzydełek strzeliła do góry z 2,44 dol. za funt do 3 dolarów. Niby nadal nie jest to dużo, ale warto pamiętać, że w skrzydełkach jest prawie tyle samo, mięsa, co kości. A za tę cenę można już kupić np. pierś kurczaka i odpowiednio ją przyrządzić. Tyle, że to nie będzie już kultowym daniem . Więc restauratorzy zaczęli sami „produkować" większe skrzydełka, otaczając ich najmniej mięsną część i sprzedawać jako „prawdziwe" , tyle że większe. A cały czas mówimy tutaj o ogromnych ilościach, bo statystyczny Amerykanin śledzący Super Bowl zje w tym roku 22,4 porcje skrzydełek, w porównaniu z 13,4. w roku 2018 — wynika z informacji Departamentu Rolnictwa.

W każdym razie według informacji NielsenIQ restauracje w ostatni czwartek płaciły nawet dwukrotną zeszłoroczną cenę. A w sklepach promowano przede wszystkim mrożone indyki, które pozostały jeszcze ze Święta Dziękczynienia.

Są trzy powody tak wysokich cen, oprócz rosnącego popytu. Pierwsza, to wzrost kosztów pracy związany z pandemią COVID-19 i kłopoty z siłą roboczą w firmach zajmujących się ubojem i rozbiorem drobiu. Po drugie : podrożała soja i kukurydza, dwie podstawowe pasze dla drobiu. I wreszcie po trzecie : coraz częstsze rezygnacje farmerów z produkcji drobiu.

W tej sytuacji Amerykanie, skoro emocje sportowe tak podkręcają apetyt, przestawiają się powoli na jedzenie żeberek wieprzowych, które również można przygotować na wiele sposobów, chociaż nie z ulubionym przez nich dressingiem z sera pleśniowego. Na tej zmianie już zarabiają azjatyckie restauracje, a prasa, w tym tak poważne gazety, jak „New York Times" prześcigają się w podawaniu nowych przepisów. Najpopularniejszy w tym roku, to marynata w sosie sojowym i miodzie z dodanymi później podczas pieczenia podgrzanymi gwiazdami anyżu, cynamonem, kolendrą i pieprzem seczuańskim. Gotowe danie posypuje się dymką z młodej cebulki. I również można je obgryzać w rękach przed telewizorem.

Żeberka też mają kości, ale nie zjemy ich więcej, jak 5-6. No może trochę więcej, ale z pewnością nie 20 sztuk.

W tym roku skrzydełka podrożały tak bardzo, że Amerykanie przestawiają się na żeberka wieprzowe. Które także drożeją. Skrzydełka kurczaków są łatwe do jedzenia, w czasie, kiedy ogląda się telewizję i bardzo łatwo jest je przyrządzić. Jako główne danie popularne są nie tylko w czasie meczowej kolacji towarzyszącej Super Bowl, ale i innych sportowych wydarzeń. Dla tych, którzy nie mają czasu, albo nie potrafią, jest ogromna oferta restauracji. Dla producentów i dystrybutorów skrzydełka mają jedną wielką zaletę. Doskonale się je transportuje ściśnięte w kartonach, więc zajmują mało miejsca. A restauratorom łatwo je zapakować w zamówieniach na wynos, znacznie łatwiej, niż np. steki, czy całe pieczone kurczaki.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”