Tarczyński: Czas na bezmięsne kabanosy

Firm Tarczyński już niedługo wprowadzi na rynek roślinny odpowiednik tych znanych produktów.

Aktualizacja: 01.10.2020 15:01 Publikacja: 01.10.2020 14:36

Tarczyński: Czas na bezmięsne kabanosy

Foto: Adobestock

Producent wędlin podaje, że linia ROŚL-INNE została stworzona z myślą o osobach, które pragną ograniczyć białko zwierzęce w swojej diecie. - To idealna propozycja dla wegetarian, flexitarian, a przede wszystkim dla miłośników mięsa, poszukujących alternatywnych źródeł białka - wyjaśnia firma.

Roślinne kabanosy mają 27 proc. białka, którego źródłem jest soja.

Według raportu „Jak odżywiają się Polacy?” firmy cateringowej Kukuła Healthy Food 2020, już 10 proc. Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 4 proc. weganami. Kolejne 10 proc. planuje wypróbować dietę wegetariańską jeszcze w tym roku.

Czytaj także:  Tesco liczy na rekordy w roślinnych mięsach

- Branża produktów i usług związanych z żywieniem opartym na produktach roślinnych cały czas bardzo prężnie się rozwija. Rynek roślinnych dań gotowych oraz bezmięsnych produktów do samodzielnego przygotowywania posiłków rośnie właściwie z dnia na dzień. Wyniki raportu odzwierciedlają się również w zamówieniach naszych klientów. W ostatnim roku sprzedaż zestawów wegetariańskich i wegańskich wzrosła o ok. 50 proc. Miesięcznie jest to ok. 5 proc. wzrostu. W tym segmencie przewiduję ok. 70 proc. wzrost w skali 2020 r. - mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food.

Tesco jest pierwszym sprzedawcą detalicznym w Wielkiej Brytanii, który wyznaczył cel sprzedaży roślinnych alternatyw mięsa. Największy detalista w Wielkiej Brytanii planuje zwiększenie sprzedaży zamienników mięsa o 300 proc. do 2025 r. W ciągu ostatniego roku popyt na chłodzoną żywność bezmięsną - najpopularniejszą linię obejmującą burgery, kiełbasę i substytuty mięsa mielonego - wzrosła o prawie 50 proc. W rezultacie ta oferta rozszerza się na kolejne kategorie, także w porcjach rodzinnych.

Producent wędlin podaje, że linia ROŚL-INNE została stworzona z myślą o osobach, które pragną ograniczyć białko zwierzęce w swojej diecie. - To idealna propozycja dla wegetarian, flexitarian, a przede wszystkim dla miłośników mięsa, poszukujących alternatywnych źródeł białka - wyjaśnia firma.

Roślinne kabanosy mają 27 proc. białka, którego źródłem jest soja.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”