fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Medycyna i zdrowie

Słodzone napoje mogą mieć związek z nowotworami

CC0/Max Pixel
Ludzie, którzy piją więcej słodzonych napojów są narażeni na większe ryzyko zachorowania na raka. Naukowcy podkreślają jednocześnie, że nie mogą ustalić bezpośredniej przyczyny tego zjawiska.

W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat wzrosło na świecie spożycie napojów słodzonych. Ma to wpływ na coraz większy problem otyłości w społeczeństwie. Jak się okazje, przekłada się to również wzrost zachorowań na raka.

Przeprowadzone we Francji badania wykazują, że ograniczenie spożywania napojów słodzonych cukrem może doprowadzić do ograniczenia liczby zachorowań na raka.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby ograniczyć spożycie cukru do 10 proc. całkowitej wchłanianej energii. Jeszcze zdrowsze byłoby ograniczenie cukrów do ok. 5 proc., czyli 25 gramów dziennie.

Wiele państw, w tym Wielka Brytania, Belgia, Francja, Węgry i Meksyk wprowadziło lub zamierza wprowadzić podatki od cukru, które mają poprawić stan zdrowia obywateli.

W ramach przeprowadzonego badania sprawdzono wyniki ponad 101 tys. dorosłych mieszkańców Francji. 21 proc. z nich stanowili mężczyźni, a 79 proc. kobiety. Naukowcy ocenili ich spożycie napojów słodzonych. Następnie przez maksymalnie 9 lat oceniano ryzyko wystąpienia nowotworów.

Podczas analizy wyników uwzględniono również inne czynniki, takie jak płeć, wykształcenie, przebyte choroby u członków rodziny, palenie tytoniu i aktywność fizyczną.

Wyniki pokazały, że 100 ml dziennego spożycia napojów słodzonych był związany z 18 proc. ogólnym wzrostem ryzyka zachorowania na raka oraz 22 proc. wzrostem ryzyka zachorowania na raka piersi.

Eksperci, którzy nie brali udziału w badaniu, ale przeanalizowali otrzymane wyniki, powiedzieli, że prace zostały wykonane prawidłowo, jednak nie są w stanie wskazać konkretnego związku przyczynowo-skutkowego.

Amelia Lake, ekspert ds. zdrowia publicznego na brytyjskim Uniwersytecie Teesside powiedziała, że badanie nie daje ostatecznej odpowiedzi na temat związku cukru i nowotworów, jednak wskazuje, jak istotne jest dążenie do zmniejszenia spożycia cukrów.

Źródło: reuters
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA