Reklama
Rozwiń
Reklama

Jedzenie czerwonego i przetworzonego mięsa skraca życie

Eksperci ostrzegają, że jedzenie czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko wcześniejszej śmierci.

Aktualizacja: 13.06.2019 11:35 Publikacja: 13.06.2019 11:20

Jedzenie czerwonego i przetworzonego mięsa skraca życie

Foto: Pixabay

Zamiana wołowiny, jagnięciny i kiełbasy na ryby i warzywa może zmniejszyć ryzyko wcześniejszej śmierci nawet o 17% - wynika z raportu opublikowane w British Medical Journal.

Nowe badanie zawiera analizę zwyczajów żywieniowych ponad 81 tys. Amerykanów. Uczestników pytano o spożywane produkty w ciągu ostatnich ośmiu lat życia.

RP.PL i The New York Times!

Kup roczną subskrypcję w promocji - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Nauka
Sztuczna inteligencja pomogła znaleźć ślady życia w skałach sprzed 3,3 miliarda lat
Nauka
Spisek w mrowisku. Naukowcy odkryli, jak pasożyty zmuszają mrówki do zabicia własnej królowej
Materiał Partnera
Rodzinny wzór na biznes. Dlaczego zakładamy firmy?
Materiał Partnera
Gąbka na CO₂. Polimer z UW zamienia cieplarniany gaz w surowiec
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Nauka
Mops i pekińczyk. Dog i pudel. Kiedy zaczęła się ta różnorodność?
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama