Medycy od lat twierdzą, że istnieją czynniki genetyczne, które wpływają na wagę człowieka. Teraz, naukowcy z Uniwersytetu Cambridge poinformowali o odkryciu czynników genetycznych, które zapobiegną nadmiernemu objadaniu się. Już wiedzą , które warianty genetyczne pobudzają lub tłumią apetyt. Według nich, odkrycie jest nową nadzieją medycyny odchudzającej i daje możliwość stworzenia leków na otyłość. Wyniki opublikowano w czasopiśmie The Journal Cell.

Zespół badawczy przeanalizował profile genetyczne ponad pół miliona Brytyjczyków zgromadzonych w Biobanku. Okazało się, że około 6 proc. Brytyjczyków z europejskim pochodzeniem ma szczególną kombinację genów, co oznacza, że mają większą skłonność do unikania wzrostu wagi niezależnie od tego jaki styl życia prowadzą.

Badanie skupiło się na genie znanym jako MC4R. Został on już wcześniej zidentyfikowany, przez ten sam zespół, jako odpowiedzialny za apetyt, poprzez kontrolowanie pewnego receptora w mózgu o nazwie melanokortyna 4. Okazało się, że niektóre warianty genu zakłócają ten receptor co prowadzi do łatwego przybierania na wadze, ci, u których receptor jest wyłączony, pozostają chudzi.

Zespół stwierdził, że jedna na ponad 1000 osób w Wielkiej Brytanii posiada tą konkretną kombinację genów, która blokuje przybieranie na wadze. Osoby te były średnio o 2,5 kg lżejsze oraz o 50 proc. mniej narażone na cukrzycę typu 2 i choroby serca.

„Nie oznacza to, że to co jemy nie wpływa na naszą wagę, ale oznacza, że szanse jednych ludzi na otyłość są większe niż innych” – powiedziała profesor Sadaf Farooqi, która kierowała badaniem.