Po raz kolejny jaja wycofane ze sprzedaży przez wykrycie salmonelli

Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie ws. wykrycia pałeczek Salmonella Enteritidis w próbkach środowiskowych fermy drobiu. W związku z niebezpieczeństwem wycofano jaja z obrotu. Sprawdź, czy nie kupiłeś zagrożonej bakterią żywności.

Publikacja: 24.12.2019 10:46

Po raz kolejny jaja wycofane ze sprzedaży przez wykrycie salmonelli

Foto: Adobe Stock

Inspektor informuje, że otrzymał od Głównego Lekarza Weterynarii informację o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych w ramach badania urzędowego.

Chodzi o kurnik K1, K2 i K3 w podmiocie Ferma Drobiu Michał Gościniak mieszczącym się przy ul. Słonecznej 51 w Rogalinku, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211340.

Czytaj także: Jaja wycofano ze sprzedaży, wykryto salmonellę na fermie drobiu

Zakładem pakującym jaja jest również – Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek o numerze weterynaryjnym 30215908.

Wycofane produkty

Wycofanie z obrotu dotyczy następujących produktów:

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 21.12.2019 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 22.12.2019 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 23.12.2019 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 24.12.2019 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 25.12.2019 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 30.12.2019 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 31.12.2019 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 31.12.2019 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 1.01.2020 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 2.01.2020 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 3.01.2020 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 4.01.2020 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 5.01.2020 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 6.01.2020 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 7.01.2020 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 8.01.2020 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 9.01.2020 r.

- Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 10.01.2020 r.

Podjęte działania

GIS podkreśla, że Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu wydał decyzję nakazującą wycofanie jaj wyprodukowanych na ww. fermie, pochodzących z kurnika K1, K2, K3, oznakowanych numerem 1-PL-30211340 i z terminem przydatności do spożycia 10 stycznia 2020 włącznie.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj od odbiorców detalicznych.

Zalecenia dla konsumentów

Inspektorat zaleca konsumentom, by nie spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny:

https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

Inspektor informuje, że otrzymał od Głównego Lekarza Weterynarii informację o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych w ramach badania urzędowego.

Chodzi o kurnik K1, K2 i K3 w podmiocie Ferma Drobiu Michał Gościniak mieszczącym się przy ul. Słonecznej 51 w Rogalinku, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211340.

Pozostało 94% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Podatki
Nierealna darowizna nie uwolni od drakońskiego podatku. Jest wyrok NSA
Samorząd
Lekcje religii po nowemu. Projekt MEiN pozwoli zaoszczędzić na katechetach
Prawnicy
Bodnar: polecenie w sprawie 144 prokuratorów nie zostało wykonane
Cudzoziemcy
Rząd wprowadza nowe obowiązki dla uchodźców z Ukrainy
Konsumenci
Jest pierwszy wyrok ws. frankowiczów po głośnej uchwale Sądu Najwyższego
Materiał Promocyjny
Dzięki akcesji PKB Polski się podwoił