Kontrola była prowadzona w pierwszym kwartale 2018 r. Inspektorzy sprawdzili zarówno jakość, jak i oznakowanie wyrobów garmażeryjnych. Odwiedzili 78 małych i sieciowych sklepów oraz hurtowni. Ocenili 405 partii, w tym między innymi pierogi, pyzy, zupy, dania mięsne - oferowane zarówno w opakowaniach (326), jak i luzem - na wagę (79). Nieprawidłowości stwierdzili w 43 placówkach (55 proc. skontrolowanych). Mieli zastrzeżenia do 113 partii (28 proc.), w tym aż do połowy skontrolowanych produktów sprzedawanych luzem.
Czytaj też:
Ser koryciński, kiełbasa lisiecka - Inspekcja Handlowa ma zastrzeżenia do produktów chronionych
Jakość miodu - wyniki kontroli Inspekcji Handlowej
Mniej nadzienia w pyzach, więcej bulionu we flaczkach
78 partii produktów zostało przebadanych w laboratorium. Pracownicy zakwestionowali 27 z nich (35 proc.). Przykładowe nieprawidłowości: