fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Handel

Nowe oznaczenia żywności w Carrefourze. Koniec z wymówkami?

123RF
Żaden obżarciuch z oponką na brzuchu nie wykpi się już niewiedzą? Carrefour wprowadzi dodatkowy system oznakowania żywności, który dostarczy klientom wiedzy o wartościach odżywczych i zalecanej częstotliwości spożywania danych produktów.

Nowe oznaczenia pojawią się na opakowaniach produktów żywnościowych marek własnych Carrefour oraz Jakość z Natury. Stanie się to jesienią, a Polska będzie pierwszym krajem, w którym francuska sieć marketów wprowadzi takie udogodnienia.

Uproszczony system znakowania żywności dostał nazwę SENS i ma pomóc konsumentom w świadomym wyborze produktów, a także utworzeniu zdrowej, zbilansowanej diety. Przy jego tworzeniu Carrefour współpracował z francuskim środowiskiem naukowym.

Cztery trójkąty o różnych kolorach i wypełnieniu

System dzieli żywność na cztery grupy produktów. Te, które można spożywać bardzo często, często, umiarkowanie, a także sporadycznie lub w małych ilościach. Oznaczone zostaną odpowiednimi trójkątami o różnych kolorach i wypełnieniu. Im bardziej wypełniony trójkąt, tym więcej i częściej dany produkt może być spożywany.

Oznakowania dostaną produkty jedno- i wieloskładnikowe.

Barbara Kowalska, dyrektor ds. jakości i zrównoważonego rozwoju Carrefour Polska wyjaśnia, że w zbilansowanej diecie potrzebna jest większość produktów żywnościowych, jednak niektóre z nich należy ograniczyć, zarówno jeśli chodzi o częstotliwość ich spożywania, jak i wielkość porcji. - Taką szybką i łatwą ocenę zapotrzebowania na poszczególne produkty umożliwi klientom system SENS – zapewnia Barbara Kowalska.

Zaletą systemu ma być jego przejrzystość i czytelność. Grafika umieszczona z przodu opakowania ma umożliwić klientom szybkie przyswojenie danych, których interpretacja wymagałaby czasu. Co ważne, będzie to uzupełnienie już istniejących informacji, na opakowaniach znajdziemy także aktualne oznakowania.

Jak informuje Carrefour, system jest odpowiedzią na rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE, które przewiduje wprowadzanie dobrowolnego systemu informacji o wartości odżywczej.

Źródło: rp.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA