Reklama

Marnujemy mniej żywności

Pandemia zmienia nasze zwyczaje. Rzadziej robimy zakupy, planujemy, co chcemy kupić, staramy się nie dopuścić do zepsucia i wyrzucania żywności.

Aktualizacja: 19.10.2020 09:00 Publikacja: 18.10.2020 21:00

Marnujemy mniej żywności

Foto: AdobeStock

Z okazji Światowego Dnia Żywności, który przypadł na 16 października, banki żywności opublikowały raport „Nie marnuj jedzenia 2020". Zbadały skalę i przyczyny marnotrawienia żywności przez gospodarstwa domowe, ale też gastronomię, sieci handlowe. Sprawdziły też, jak wygląda to na etapie produkcji. Okazuje się, że aż 53,75 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. 62,9 proc. deklaruje, że z różną częstotliwością (często, czasami, rzadko), ale jednak wyrzuca pieczywo. Na kolejnych pozycjach znajdują się: świeże owoce (57,4 proc.), warzywa nietrwałe, czyli sałata, rzodkiewka, pomidory i ogórki (56,5 proc.), wędliny (51,6 proc.) oraz napoje mleczne (47,3 proc.).

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Biznes
Putin zamyka Rosjan w Rosji. Wracają czasy komunistycznej izolacji
Biznes
Największy kawałek Czerwonej Planety sprzedany. Tajemniczy nabywca
Biznes
Traktat Niemcy–Wielka Brytania, ofensywa drogowa, rosyjskie banki na krawędzi
Biznes
Jacek Oko: ważne było rozmawiać i utrzymać kierunek regulacji
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Reklama
Reklama