Dieta bogata w sól obniża odporność organizmu

Sól może uśmiercać dobre bakterie jelitowe, co prowadzi do spadku odporności i zwiększa ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych, takich stwardnienie rozsiane – sugerują nowe badania.

Aktualizacja: 10.06.2018 18:54 Publikacja: 10.06.2018 17:42

Dieta bogata w sól obniża odporność organizmu

Foto: AdobeStock

Nie od dziś wiadomo, że nadmiar soli w diecie to nic dobrego. Naukowcy mają  twarde dowody na to, że sól przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, przez co zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Ale to nie wszystko. Sól, podobnie jak antybiotyki, może niszczyć dobre bakterie z rodziny Lactobacillus, które tworzą w jelitach zdrowy mikrobom – wykazali naukowcy z Centrum Badań Eksperymentalnych i Klinicznych oraz Centrum Medycyny Molekularnej Maxa Delbrücka w Berlinie.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Zdrowie
Potrzebujesz dofinansowania do protezy lub rehabilitacji? Fundacja Poland Business Run szuka beneficjentów!
Zdrowie
Pilotażowy program tabletki „dzień po” w aptekach bez spektakularnych efektów
Zdrowie
Czy grozi nam medyczny blackout?
Zdrowie
Badanie CeZ: Z narzędzi AI korzysta niecałe 5 proc. podmiotów leczniczych w Polsce
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Zdrowie
Paweł Walicki, CMP: Profilaktyka powinna znaleźć się w gestii lekarza rodzinnego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne