Dieta bogata w sól obniża odporność organizmu

Sól może uśmiercać dobre bakterie jelitowe, co prowadzi do spadku odporności i zwiększa ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych, takich stwardnienie rozsiane – sugerują nowe badania.

Aktualizacja: 10.06.2018 18:54 Publikacja: 10.06.2018 17:42

Dieta bogata w sól obniża odporność organizmu

Foto: AdobeStock

Nie od dziś wiadomo, że nadmiar soli w diecie to nic dobrego. Naukowcy mają  twarde dowody na to, że sól przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, przez co zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Ale to nie wszystko. Sól, podobnie jak antybiotyki, może niszczyć dobre bakterie z rodziny Lactobacillus, które tworzą w jelitach zdrowy mikrobom – wykazali naukowcy z Centrum Badań Eksperymentalnych i Klinicznych oraz Centrum Medycyny Molekularnej Maxa Delbrücka w Berlinie.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne
Zdrowie
Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne
Zdrowie
Europa potrzebuje popytu na innowacje
Zdrowie
Nowe świadczenie dla pacjentów z SM
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Zdrowie
Stwardnienie rozsiane to nie wyrok