Usunięcie soli z diety zmniejsza ryzyko problemów z sercem o niemal 20 proc.

Z badań UK Biobank, wynika, że nawet niewielkie zmniejszenie ilości soli w diecie może być korzystne dla naszego zdrowia.

Publikacja: 27.08.2023 12:55

Im mniej soli w posiłkach, tym lepiej dla naszego serca

Im mniej soli w posiłkach, tym lepiej dla naszego serca

Foto: Adobe Stock

arb

Celem prowadzonego od 2006 roku, zakrojonego na szeroką skalę badania UK Biobank jest ustalenie przyczyn wielu powszechnie występujących chorób, takich jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca i choroba Alzheimera.

"The Guardian" opublikował właśnie ustalenia naukowców, w ramach tego badania, dotyczące soli. Okazuje się, że pozbycie się soli, jako dodatku do posiłków, może zmniejszyć ryzyko problemów z sercem i udarów o niemal jedną piątą.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Europa potrzebuje popytu na innowacje
Zdrowie
Nowe świadczenie dla pacjentów z SM
Zdrowie
Stwardnienie rozsiane to nie wyrok
Zdrowie
SM nie musi oznaczać niepełnosprawności
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Zdrowie
Waldemar Malinowski, prezes OZPSP: Bez korekty ustawy podwyżkowej wszystko się zawali, łącznie z NFZ-em