Usunięcie soli z diety zmniejsza ryzyko problemów z sercem o niemal 20 proc.

Z badań UK Biobank, wynika, że nawet niewielkie zmniejszenie ilości soli w diecie może być korzystne dla naszego zdrowia.

Publikacja: 27.08.2023 12:55

Im mniej soli w posiłkach, tym lepiej dla naszego serca

Im mniej soli w posiłkach, tym lepiej dla naszego serca

Foto: Adobe Stock

Celem prowadzonego od 2006 roku, zakrojonego na szeroką skalę badania UK Biobank jest ustalenie przyczyn wielu powszechnie występujących chorób, takich jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca i choroba Alzheimera.

"The Guardian" opublikował właśnie ustalenia naukowców, w ramach tego badania, dotyczące soli. Okazuje się, że pozbycie się soli, jako dodatku do posiłków, może zmniejszyć ryzyko problemów z sercem i udarów o niemal jedną piątą.

Solenie grozi migotaniem przedsionków

Badacze udokumentowali jak zwiększanie ilości soli w diecie zwiększa prawdopodobieństwo chorób serca i przedwczesnej śmierci.

Czytaj więcej

Leki na odchudzanie pomogą leczyć uzależnienia i demencję?

Teraz eksperci ustalają jak duże znaczenie dla zdrowia ma zredukowanie ilości dodawanej do posiłków soli lub całkowita rezygnacja z niej.

Badacze odkryli, że osoby, które nigdy nie dodają soli do posiłków, są mniej narażone na migotanie przedsionków, niż osoby, które zawsze solą swoje jedzenie.

Nawet osoby, które wybierały odpowiedź "zazwyczaj" przy pytaniu o solenie posiłków były o 12 proc. mniej narażone na migotanie przedsionków niż te, które solą posiłki zawsze

W ostatniej dekadzie liczba osób, u których zdiagnozowano migotanie przedsionków, wzrosła o 50 proc., do 1,5 miliona.

Migotanie przedsionków to choroba charakteryzująca się nierównym tempem bicia serca, często tętno jest w przypadku tej choroby bardzo wysokie, co prowadzi do zawrotów głowy, duszności i zmęczenia. Osoby cierpiące na migotanie przedsionków są pięć razy bardziej narażone na udary.

Główny autor badania, dr Yoon Jung Park podkreśla, że badanie wykazało, iż niewielka ilość dodawania soli do jedzenia wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia migotania przedsionków.

Im mniej soli tym lepiej dla naszego serca

W badaniu UK Biobank zebrano dane od ponad 500 tys. osób w wieku pomiędzy 40 a 70 lat z Wielkiej Brytanii. Dane zbierano w latach 2006-2010.

Uczestników badania pytano m.in. o to jak często solą posiłki. Do wyboru mieli opcje: nigdy/rzadko, czasem, zwykle lub zawsze. Następnie, po 11 latach od zebrania danych sprawdzono jak wygląda stan ich zdrowia. Okazało się, że osoby, które nigdy nie soliły posiłków były o 18 proc. mniej narażone na migotanie przedsionków, a osoby, które robiły to czasem - było o 15 proc. mniej narażone na tę przypadłość.  Nawet osoby, które wybierały odpowiedź "zazwyczaj" przy pytaniu o solenie posiłków były o 12 proc. mniej narażone na migotanie przedsionków niż te, które solą posiłki zawsze.

Celem prowadzonego od 2006 roku, zakrojonego na szeroką skalę badania UK Biobank jest ustalenie przyczyn wielu powszechnie występujących chorób, takich jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca i choroba Alzheimera.

"The Guardian" opublikował właśnie ustalenia naukowców, w ramach tego badania, dotyczące soli. Okazuje się, że pozbycie się soli, jako dodatku do posiłków, może zmniejszyć ryzyko problemów z sercem i udarów o niemal jedną piątą.

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Raka będzie można wykryć na siedem lat przed diagnozą?
Zdrowie
Bieg po Nowe Życie
Zdrowie
Choroby zakaźne wracają do Polski. Jakie znaczenie mają dziś szczepienia?
Zdrowie
Peru: Liczba ofiar tropikalnej choroby potroiła się. "Jesteśmy w krytycznej sytuacji"
Zdrowie
W Szwecji dziecko nie kupi kosmetyków przeciwzmarszczkowych