Reklama

Usunięcie soli z diety zmniejsza ryzyko problemów z sercem o niemal 20 proc.

Z badań UK Biobank, wynika, że nawet niewielkie zmniejszenie ilości soli w diecie może być korzystne dla naszego zdrowia.

Publikacja: 27.08.2023 12:55

Im mniej soli w posiłkach, tym lepiej dla naszego serca

Im mniej soli w posiłkach, tym lepiej dla naszego serca

Foto: Adobe Stock

arb

Celem prowadzonego od 2006 roku, zakrojonego na szeroką skalę badania UK Biobank jest ustalenie przyczyn wielu powszechnie występujących chorób, takich jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca i choroba Alzheimera.

"The Guardian" opublikował właśnie ustalenia naukowców, w ramach tego badania, dotyczące soli. Okazuje się, że pozbycie się soli, jako dodatku do posiłków, może zmniejszyć ryzyko problemów z sercem i udarów o niemal jedną piątą.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Zdrowie
Jak wykorzystać dane pacjentów i nie stracić zaufania
Materiał Promocyjny
Jak nowoczesne aparaty słuchowe marki Signia mogą ułatwić komunikację na wakacyjnym wyjeździe?
Zdrowie
Nowa nadzieja dla chorych na cukrzycę. Naukowcy dokonali nowatorskiego przeszczepu
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Zdrowie
Programy wczesnego wykrywania raka płuca to szansa dla chorych
Reklama
Reklama