Reklama

Nawet kilka plasterków szynki dziennie zwiększa ryzyko raka

Nie ma dobrych wieści dla miłośników kotletów, szynek i bekonu. Najnowsze badania wykazały, że ich jedzenie, nawet w niewielkich ilościach, znacząco zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego. To kolejne, w krótkim czasie, doniesienia o szkodliwości nawet małych porcji czerwonego mięsa.

Publikacja: 17.04.2019 19:33

Nawet kilka plasterków szynki dziennie zwiększa ryzyko raka

Foto: Adobe Stock

Związki między jedzeniem czerwonego mięsa a rakiem znane są od dawna. W 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia, na podstawie analizy 800 badań naukowych, uznała bekon, kiełbasy i szynki  za główną – obok papierosów, przyczynę zachorowań na raka. W raporcie WHO wędliny i przetworzone mięso znalazło się więc w tej samej kategorii co azbest, alkohol, arsen i tytoń, co nawiasem mówiąc, wywołało oburzenie zarówno przedstawicieli przemysłu mięsnego, jak i samych konsumentów.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Zdrowie
Nowa nadzieja dla chorych na cukrzycę. Naukowcy dokonali nowatorskiego przeszczepu
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Zdrowie
Programy wczesnego wykrywania raka płuca to szansa dla chorych
Zdrowie
Nowe wytyczne dla pacjentów onkologicznych. Ważny apel do osób palących papierosy
Zdrowie
Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży wkracza do polityki cyfrowej UE
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama