Nawet kilka plasterków szynki dziennie zwiększa ryzyko raka

Nie ma dobrych wieści dla miłośników kotletów, szynek i bekonu. Najnowsze badania wykazały, że ich jedzenie, nawet w niewielkich ilościach, znacząco zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego. To kolejne, w krótkim czasie, doniesienia o szkodliwości nawet małych porcji czerwonego mięsa.

Publikacja: 17.04.2019 19:33

Nawet kilka plasterków szynki dziennie zwiększa ryzyko raka

Foto: Adobe Stock

Związki między jedzeniem czerwonego mięsa a rakiem znane są od dawna. W 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia, na podstawie analizy 800 badań naukowych, uznała bekon, kiełbasy i szynki  za główną – obok papierosów, przyczynę zachorowań na raka. W raporcie WHO wędliny i przetworzone mięso znalazło się więc w tej samej kategorii co azbest, alkohol, arsen i tytoń, co nawiasem mówiąc, wywołało oburzenie zarówno przedstawicieli przemysłu mięsnego, jak i samych konsumentów.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Zdrowie
Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne