Ul. Krakowskie Przedmieście 4/6, tel. 022 826 29 00, godz. 19, wstęp wolny
.
flint
SZALONE NOŻYCZKI
kwadrat
Zaczyna się od morderstwa w jednym z zakładów fryzjerskich. Ofiarą jest znana pianistka, właścicielka całej kamienicy. Każdy z podejrzanych może mieć motyw, aby się jej pozbyć, ale to publiczność zadecyduje o tym, kto zabił.
Ul. Czackiego 15/17, tel. 022 826 23 89, godz. 19.30.
napis
WSPÓŁCZESNY
Afera z obraźliwym napisem, dotyczącym nowych lokatorów, burzy spokój w sąsiedztwie. Polityczna poprawność i tolerancja zostają wystawione na ciężką próbę.
Ul. Mokotowska 13, tel. 022 825 59 79, godz. 19.15.
NIC CO LUDZKIE
wytwórnia
Spektakl lubelskiej Sceny Prapremier In Vitro, prezento- wany w ramach festiwalu Hajdpark. Lubelski zespół sięgnął po zeznania świadków pogromu kieleckiego, więźniów KL Auschwitz-Birkenau oraz po fragmenty książki Jana Tomasza Grossa „Strach”. Stworzył przejmujący spektakl poruszający tematy, które były w Polsce przemilczane.
Ul. Ząbkowska 27/31, tel. 022 741 23 05/07, godz. 20.
ar
DOŚWIADCZALNIA
KONESER
Monika Waraxa i Kuba Budzyński – czyli duet noBrain – przez cały tydzień prowadzą dla wszystkich chętnych bezpłatne warsztaty z technik streetartowych. W programie m.in. tworzenie ekologicznej makatki buczackiej, vlepek i szablonów.
Ul. Ząbkowska 27/31, tel. 022 537 02 27, godz. 10 – 14.
TEREN ZAMKNIĘTY
GALERIA HEPPEN TRANSFER
Prace Krzysztofa Hermana, Przemysława Maksyma oraz Justyny Wilkowskiej to próba odpowiedzi na pytanie, co się stanie, jeżeli zaingerujemy sztuką w przestrzeń prywatną, jaką jest tym razem urządzona w mieszkaniu galeria.
Ul. Wilcza 29a/12, tel. 0 503 567 622, godz. 12 – 19.
igse
Królewna Śnieżka
Lapidarium teatr literacki
Spektakle dla widzów od lat pięciu w ramach akcji „Lato z Bajką” to święto dla młodej publiczności. Dzieci, zapraszane do czynnego udziału w przedstawieniu, mają okazję wcielić się w jedną z postaci. W opowieści o przyjaźni małej królewny z krasnoludkami dziewczynki zagrają Śnieżkę, a dla chłopców przewidziano rolę królewskiego łowczego lub krasnoludka.
Ul. Nowomiejska 6/8, tel. 022 664 96 89, godz. 10.
W Świecie magicznych zwierząt
Biblioteka dla Dzieci nr 22
Młodzi czytelnicy (od 7 do 12 lat) stworzą tu prace plastyczne na temat wymyślonych przez siebie zwierząt i obejrzą spektakl Teatru Bajlandia „O smoku i królu Leniuchu”. Barwna historia o władcy, któremu nic się nie chce, utrzymana jest w konwencji comedii dell’arte. Z treści widzowie dowiedzą się, jakimi szlachetnymi zasadami powinni się kierować. Ul. Chościckiego 2, tel. 022 863 89 61, godz. 10 – 15.
Eryk LipiŃski, satyra i humor Muzeum Karykatury
W dawnej Śniadalni Pałacu Prymasowskiego mieści się jedyne w Polsce Muzeum Karykatury. Pośród zgromadzonych tu ponad 20 tys. karykatur, rysunków, portretów i reprodukcji znajdują się również prace znakomitego karykaturzysty, satyryka i dziennikarza Eryka Lipińskiego. Prezentująca je publiczności wystawa potrwa do 27 września.
Ul. Kozia 11, tel. 022 827 88 95, godz. 11 – 17.
tr
Blue Cactus
Smaki lata to propozycja, w której znalazły się potrawy lekkie i orzeźwiające. Zjemy więc np. chłodnik ogórkowy z sosem balsamicznym (14 zł) i gazpacho z papryki i pomidorów doprawione tabasco (16 zł). Letnie dania to także mozzarella i pomidory z marynowanym grillowanym bakłażanem (25 zł), krewetki marynowane w przyprawach tandori podane z różowym grejpfrutem, rukolą i roszponką w lekkim miodowym vinaigrette (28 zł) oraz grillowany wędzony oscypek z kompozycją zielonych sałat, kiełków słonecznika i czerwonych porzeczek (25 zł). W karcie jest też stek z tuńczyka marynowany w curry, grillowany i podany z mieszaną sałatą w balsamicznym vinaigrette (45 zł).
Ul. Zajączkowska 11, tel. 022 851 23 23.
Rialto
W ofercie jest tu trzydaniowy business lunch w stałej cenie 98 zł i gwarantowanym czasie serwisu 45 minut. Można też zdecydować się na menu degustacyjne, złożone z sześciu dań (koszt bez wina 150 zł). Potrawy wchodzące w skład business lunch i menu degustacyjnego są zmieniane co tydzień. Menu główne zmienia się co trzy miesiące. Teraz zjemy np. placuszek z rzecznych raków podawany na sosie z pieczonej papryki i świeżej lawendy.
Hotel Rialto, ul. Wilcza 73, tel. 022 584 87 71.
mq