Szef PKW: Prawo wyborcze musi być stabilne

"W demokratycznym państwie wybory to nie tylko głosowanie, to skomplikowany mechanizm, w którym uczestniczą zarówno wyborcy, kandydaci, jak i organy administracji publicznej organizujące proces wyborczy" - oświadczył przewodniczący PKW Sylwester Marciniak oceniając, że prawo wyborcze musi być stabilne, a proces jego modyfikacji "nie może budzić żadnych wątpliwości prawnych".

Aktualizacja: 10.04.2020 09:46 Publikacja: 10.04.2020 09:18

Szef PKW: Prawo wyborcze musi być stabilne

Foto: Fotorzepa, Jakub Czermiński

W czwartek Państwowa Komisja Wyborcza zarejestrowała czterech kolejnych kandydatów w nadchodzących wyborach, co oznacza, że o urząd prezydenta będzie ubiegało się dziesięć osób.

Informując o tym w wydanym oświadczeniu przewodniczący PKW Sylwester Marciniak wskazał, że Państwowa Komisja Wyborcza wystąpiła do Głównego Inspektora Sanitarnego z pismem, w którym "zwróciła uwagę, iż niezbędne stało się ustalenie przez organ właściwy w sprawach zdrowia publicznego stosownych procedur (zasad) dla organów wyborczych oraz innych osób uczestniczących w czynnościach związanych z przygotowaniem i przeprowadzeniem wyborów, w szczególności w zakresie zasad bezpieczeństwa koniecznych do zastosowania wobec wyborców, członków komisji wyborczych, mężów zaufania oraz obserwatorów, a także zasad bezpieczeństwa koniecznych do zastosowania w procedurze głosowania korespondencyjnego".

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej